Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Missvisande löpsedel – men inga namnlistor

I dag är det många som i sociala medier diskuterat en av Expressens löpsedlar på fredagen. Det är en dåligt formulerad rubrik på den löpsedeln, men mer om det senare.

Kritiken har handlat om att vi – att döma av rubriken på ”löpet” – sammanställt och publicerat listor med individer som är skuldsatta.

Det har vi naturligtvis inte gjort. Vare sig i papperseditionen Expressen eller på Expressen.se har vi redovisat vilka fysiska personer som har betalningsanmärkningar. Jag kan inte se något uppenbart allmänintresse i en sådan publicering, och Expressen har heller aldrig någonsin gjort en sådan.

Det som publiceras är istället – anonym – statistik som synliggör skillnaderna mellan olika län och kön. Siffrorna visar på de olika förutsättningar som olika landsdelar har, vilket exempelvis återspeglas i invånarnas privatekonomi. Bland annat Sveriges Radio har publicerat liknande fakta tidigare, och det är ju som krönikören Lotta Gröning skriver i dagens Expressen:

Utanförskap handlar inte bara om enskilda människor. Känslan av att inte räknas finns i många kommuner, ja till och med regioner.”

Men: det finns ändå orsak till självkritik här, trots att vi alltså inte publicerat det som vi påstås ha publicerat. Många som klagat på oss har gjort det utan att ha köpt tidningen och läst den, vilket man ju kan ha synpunkter på, men det är ändå en relevant invändning att rubriken på löpsedeln kan missförstås. Det är Expressens ansvar.

Vi ska naturligtvis inte göra löpsedlar som är så oklara att många blir irriterade – och dessutom irriterade på innehåll som vi faktiskt inte publicerat. Det gagnar ingen och inget. På förstasidan är rubriken ”SÅ MÅNGA HAR BETALNINGSANMÄRKNING” och det hade varit mycket mer konkret, kanske också med tillägget ”JÄMFÖRELSE LÄN FÖR LÄN” eller något sådant. Detta får vi ta till oss, och vi beklagar att vi bidragit till dagens missförstånd. Jag ber om ursäkt för detta, och förklarar mig ytterligare för branschsajten Resumé.