Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diamants resa – som du måste läsa

För 22 år sedan kom Diamant Salihu till Sverige som krigsflykting från Kosovo. Han hamnade i Borlänge. Nu har han hamnat på Expressen, men det är egentligen en helt annan historia än den berättelse som ni måste läsa. Detta är kvalitetsjournalistik. Eller ”folkuniversitet”, som denna tidnings första redaktionschef Carl-Adam Nycop sa om sin ambition med Expressen. Kalla det vad ni vill, men ”Dia” – som vi säger här – skriver fantastiskt om Borlänge då och då nu.

Han vore heller inte den vi känner, om han inte direkt – när jag i går ringde och tackade för texten – omedelbart framhåll sin redaktör: Christofer Brask. Men ”Dia” är värd sin egen story, från extrajobbet på Borlänge Tidning till att vara kvällstidningens korrespondent i London och jobba för oss i New York. Diamant Salihu var för övrigt reportern som gjorde den undersökande journalistiken i Malmö, när vi granskade illegal vapenhandeln, så det är hans samhällsviktiga reportage som Högsta domstolen ska diskutera när den ska ta ställning om det var rätt eller fel att köpa en pistol och överlämna den till polisen i syfte att ta reda på om alla påståenden om att stulna vapnen flödade i södra Sverige stämde.

Reporterjobbet på Expressen har tagit Diamant Salihu till alla möjliga platser, som valen i Ryssland och Frankrike, som London-OS och möten med grekiska nynazister i Aten. Nu skickade vi honom tillbaka till hemstaden, Borlänge, och det känns inte mer än rätt att så många redan hyllat resultatet av den resan. Läs, du med.