Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Prisregn över våra fotografer

Det sägs att en bild säger allt.
Inte vilka bilder som helst.
Säger jag.

Hela sex Expressen-fotografer prisades på ”Årets bild”-galan i Sundsvall i går.
Alldeles överraskad var jag väl inte, ingen annan redaktion hade så många nominerade som Expressen, men det känns ändå rätt överväldigande att tre av fyra nyhetspriser gick till Expressen. Bildchefen Per Kagrell ska vara stolt i dag.
Vi vann bland annat klasserna ”Årets nyhetsbild Sverige”, ”Årets nyhetsbild utland” och ”Årets nyhetsreportage Sverige”.
Stort grattis till Robin Aron, Christoffer Hjalmarsson, Thomas LePrince, Martin von Krogh, Nils-Petter Nilsson och Axel Öberg!
Och:
## Expressen startade ju som just bildtidning, med en djärvare redigering än konkurrenterna, så det finns att arv att förvalta.
Expressens grundare Carl-Adam Nycop kom direkt från bildtidningen Se! och det blev faktiskt ett foto som satte avtryck direkt. För premiärnumret den 16 november 1944 pryddes på förstasidan av en bild på ”Tirpitz banemän”, alltså de brittiska flygare som sänkte det tyska slagskeppet Tirpitz, och märkligt nog log dessa RAF-män på bilden som Tore Falk tog i brittiska ambassadens källare i Stockholm.
Anledningen var att reportern Sven Åhman hade satt sig på ett bridgebord när han skulle göra sin intervju, men möbeln brakade samma, Åhman föll handlöst – och flygarna flinade. Då tog fotograf Falk sin bild, som blev unik på flera sätt.
Nycop hann dock inte vara bildredaktör vid sidan om sitt redaktionschefsskap, så Gert Engström tog vid. Och resten är bildhistoria.
Det som började med Tore Falk, Olle Wester och Lennart Håwi blev, som Jacob Forsell senare konstaterade, till ”bilder som förändrat Sverige”.
Jan Delden, Jonny Graan, Jens Assur, Lasse Fahlen, Roger Turesson, Lasse Nyberg, Paul Hansen, Janne Düsing, Torbjörn Andersson och Lasse Jansson är bara några av alla som bidragit genom åren och jag utelämnar här ñ avsiktligt ñ alla som gör detsamma idag.
## Det är nämligen egentligen en alldeles egen historia hur vi har gått ifrån att vara pressfotografer till att också göra Expressen TV.
Sifo presenterade förra veckan ny publikstatistik om att Expressen under februari hade 1 905 000 läsare per dag, den högsta siffran någonsin, men redan denna vecka kom ännu fler goda nyheter:
## I måndags nominerade Föreningen Grävande Journalister två Expressen-reportrar, David Baas och Christian Holmén, till ”Guldspaden” för sin undersökande journalistik om främlingsfientlighet på hatsajter. Baas och Holmén vann för övrigt ”Guldspaden” i fjol för sina avslöjanden om Sverigedemokraterna, en nyhet som också nominerades till ”Stora Journalistpriset.”
Och dessutom:
## I tisdags prisnominerades vi till internationella ”INMA Awards” för en kampanj som Expressens västsvenska editionen GT och dess chefredaktör Frida Boisen drivit och som tvingat fram en folkomröstning i Göteborg.
Så – vi tackar ödmjukt för att innehållet i Expressen uppmärksammas och lovar att fortsätta försöka vara nyhetsledande med ett berättande som berör.