Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

GP vann – gör TV4 och SVT det med?

Ska medier lämna ut journalistiskt material till polis och åklagare bara för att det ska kunna användas som bevis i brottmål? Frågan är aktuell nu, för Sveriges Television och TV4, men den är inte ny. Läs exempelvis om Göteborgs-Posten som vägrade och vann i Högsta domstolen.

Nu är förstås varje fall unikt. Jag skrev i går om att SVT och TV4 inte vill bistå med inspelade intervjuer med en gangsterledare, och att Göteborgs tingsrätt därför beslutat att materialet ändå ska lämnas över.

Som skattebetalare kan man ju tycka att det här förfarandet – att polis och åklagare ska lägga ner tid och pengar på att processa med stora seriösa mediebolag – är en smula onödigt när intervjuerna finns att se på Play-tjänster. Det vore onekligen billigare och bättre om rättsväsendet tog del av innehållet där, istället för att gå till domstol. Dessutom skulle polis och åklagare då inte utmana mediernas självklara försvar för att inte ge bilden av att man lämnar ifrån sig journalistiskt material.

Men TV4 står nu på sig och överklagar, konstaterar programdirektören Viveka Hansson i sin blogg på TV4:s sajt_

”Vi har självfallet stor respekt för att rättssamhällets företrädare måste få möjlighet att bekämpa och lösa brott. Samtidigt är det grundläggande, även för rättssäkerheten hos enskilda människor, att medierna kraftfullt värnar om den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Den som vänder sig till TV4 med tips och information eller medverkar i ett program, ska alltid vara trygg i förvissningen om att vi respekterar deras rätt att göra det, utan risk för att vi röjer eller missbrukar förtroendet.”

Jan Axelsson, chef för programetik på SVT, ser också allvarligt på saken i Journalisten – men slår i intervjun inte fast att SVT ska överklaga:

 ”Vår grundläggande princip är att vi inte lämnar ut vårt material. Skälet är att de som intervjuas i våra program ska känna sig trygga med att materialet används i journalistiska sammanhang, och inte exempelvis används i en rättegång. Det är vårt grundläggande förhållningssätt.”

Kanske är SVT bara inte klara med sitt beslut, kanske är de klara men Journalisten hann skriva före – jag vet inte. Men fallet är i alla fall intressant, inte minst för att vi inom medierna har en svår förklaringsbörda när vi ska argumentera inför allmänheten om varför exempelvis tv-kanaler inte alltid bör efterleva rättsväsendets önskemål och beslut.