Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Vi skriver och skriver

Allt går igen.

Främlingsfientlighet, rasism och nazism  – vi skriver och skriver, och den som tror sig kunna hota journalistiken till tystnad kan inget om historien.

Expressen grundades ju för att bland annat motverka nazistiska strömningar, i en tid då både Aftonbladet och Nya Dagligt Allehanda var tyskvänliga. Ivar Harrie, den första chefredaktören, skrev i sin programförklaring på sidan sju i premiärnumret om ”…att det fortfarande, mitt inne bland Sveriges folk, finns smitthärdar för den farsot som systematiskt spritts från Centraleuropa”.

Detta gäller än idag.

I går åtalades den 29-årige högerextremisten Kamil Ryba, ledare för organisationen Swedish Defence League (SDL), för brott mot medborgerlig frihet alternativt olaga hot. Det handlar om två fall; ett uppträdande på vår redaktion i Göteborg när Ryba – enligt ett vittne – ville träffa mig och hotade att komma tillbaka med kniv,och ett paket adresserat till mig och en kollega som polisen betraktade som misstänkt och som polisens bombgrupp hittade en kniv och ett exemplar av Koranen i.

## Hotfullt? Ja, Kamil Ryba kom ju till redaktionen två gånger om för att protestera mot Expressens avslöjanden om vilka som sprider främlingsfientlighet på hatsajter. Han skrev också i sociala medier om att han skulle återvända med en kniv.

Ryba kallade oss för ”kommunister” och mig för ”kommunistpatrask”, och han ville att Expressen skulle sluta skriva om de som gömt sig bakom anonyma användarkonton för att på nätet sprida sin främlingsfientlighet.

Det här försöket att förhindra nyhetsförmedlingen fick kammaråklagare Ulrika Åberg att i sin stämningsansökan rubricera gärningarna som, ovanligt nog, brott mot medborgerlig frihet.

Jag tycker att det är bra att åklagaren driver målet så, organisationen Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter har tidigare uppmanat rättsväsendet att oftare pröva denna rubricering när medieföretag utsätts för hot.

– Brott mot medborgerlig frihet är ju en kvalificerad form av olaga hot med det speciella syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed sätta yttrandefriheten i fara, förklarade åklagaren åtalsbeslutet i går.

## Den misstänkte, alltså Kamil Ryba, tillhör nog inte den kriminella världens elit, om man säger så, och är knappast heller den nationella rörelsens stora hopp ett supervalår som detta.

Men Ryba är våldsbenägen och under polisens husrannsakan i bostaden hittades propagandamaterial för Swedish Defence League, en organisation som Expressens David Baas – reporter i vår grupp för undersökande journalistik – infiltrerade 2011.

Svenska SDL-anhängare reste då till London för att demonstrera mot muslimer tillsammans med ökända English Defence League. Baas, som i höstas granskade hatsajterna ihop med Christian Holmén, konstaterade i sitt reportage om SDL bland annat:

Misshandel, stöld, skadegörelse, rattfylleri och hot mot tjänsteman finns bland brotten.

Expressens kartläggning visar också att flera personer med kopplingar till SDL har dömts för narkotikabrott. Kokain, amfetamin och lugnande medel är de vanligaste drogerna.”

Så – vi tar försöken att påverka vår journalistik på allvar.

## I Expressens ”Publicistiska idé” står det uttryckligen att tidningen ska bekämpa främlingsfientlighet.

Det är därför vi så intensivt granskar också Sverigedemokraterna, där ju medlemmar gjorde Hitler-hälsningar så sent som när den nuvarande ordföranden, Jimmie Åkesson, gick med.

Ivar Harrie konstaterade redan den 16 november 1944 att Expressen behövdes som ett ”…organ för opinionsbildning  där vett och mänsklighet gäller som självklara värden”. Harrie skrev det, på grund av att främlingsfientligheten från Centraleuropa var ”…fördummande och förråande”, .

Det gäller än idag. Nu handlar det om antisemitism och högerextremism i det ungerska parlamentet, om schweizisk populism och en folkomröstning om att minska rörligheten för människor.

Det finns ett arv som förpliktigar här. Samma så kallade ärende som fick just antinazisten Bo Enander att bli Expressens förste utrikesredaktör när tidningen startade 1944, som gjorde att Expressen publicerade de hemska – men dokumenterande – bilderna inifrån koncentrationslägret Buchenwald när vår korrespondent Brita Håkansson var där våren 1945.

Det här är inget som vi tar lätt på. Hur skulle vi kunna göra det? Dietrich Winter, född av tysk judinna i Berlin, flydde bara 17 år gammal nazi-Tyskland 1939 för att i Stockholm tas om hand av kyrkoherde Erik Bergman – regissören Ingmar Bergmans far – och 1945 bli så kallad ”utlandsman” på den nya kvällstidningen och senare, 1952-1962, också Expressens korrespondent i Berlin. Hans öde var en påminnelse om Expressens uppdrag.

## Jag nämner allt detta för det fall att någon tror att främlingsfientlighet, rasism eller nazism är något som vi bara ägnar oss åt när nyhetsläget så påkallar. Som när nynazister attackerar en demonstration i Kärrtorp.

Nej, Expressens engagemang för den här frågan är tidningens själva skäl och själ.

1996, exempelvis, efter att tidskriften Expos tryckeri i Bromma, Stockholm hade vandaliserats och medarbetare hotats ställde Expressen upp och gav ut Expo som en bilaga.

1999, efter morden i Malexander och mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, identifierade Expressen i samarbete med andra tidningar landets ledande nazister.

Gång på gång återkommer vi till främlingsfientlighet, rasism och nazism. Gång på gång.

Därför blir rättegången mot Kamil Ryba till ännu en viktig markering mot dem som är intoleranta, alldeles oavsett vad Göteborgs tingsrätt tycker om hans besök på vår redaktion.