Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Unikt mål – ingen praxis

GÖTEBORG. Här är mannen som kan bli den första som döms för brott mot medborgerlig frihet sedan lagändringen 1958.

Högerextremisten Kabil Ryba stod inför rätta i går.

– Vågar pressen inte längre granska och publicera, på grund av rädsla och repressalier, då vill vi nog inte längre leva i det samhället, sa åklagaren om hoten mot Expressen.

Rättegången i sal fyra på avdelning två i Göteborgs tingsrätt handlade inte bara om hur den upprörde ledaren för Swedish Defence League protesterade mot Expressens granskning av främlingsfientlighet på hatsajter.

Nej, här stod större saker på spel.

– Det finns ingen praxis att hålla sig till, konstaterade kammaråklagare Ulrika Åberg när hon slutpläderade om värdet av ”den fria pressen”.

Åklagaren, som drev målet mycket skickligt och oavsett utgång nog framstod som lika korrekt och kompetent som empatisk, och det rimligen i båda parters ögon, menade att Kamil Rybas agerande mot Expressen kunde få ”följdverkningar för yttrandefriheten”.

Åklagaren slog fast att detta är ”straffvärdehöjande” och yrkade på minst tio månader i fängelse, om nu rätten skulle gå på den mest allvarliga brottsrubriceringen.

## Bakgrunden är att Kamil Ryba, 29, åtalats för två fall av olaga hot alternativt brott mot medborgerlig frihet för att han i december och januari – enligt åklagaren – hotade Expressen efter vår granskning av vilka som från anonyma användarkonton sprider främlingsfientlighet på hatsajter.

Kamil Ryba nekade till brott och gjorde under förhandlingen flera utspel mot Expressen. Ryba recenserade – trots att det inte hade med processen att göra – allt möjligt som stått i tidningen.

Rättens ordförande försökte bringa ordning i mediekritiken, men det lät sig knappt göras. Till och med Rybas försvarare, advokat Olle Palmgren, tyckte ju till om sånt som publicerats efter att Ryba åtalats, och det var ju inte direkt heller föremål för prövning.

Nåväl. Ryba nekade alltså till brott trots att vittnen hört honom stå i receptionen till Expressens redaktion i Göteborg och kräva att vi ska ”sluta skriva”, säga att han annars ska ”komma tillbaka” och att han ska göra det med ”en kniv”.

Ryba, som därefter också flera gånger i sociala medier på nätet nämnt knivar och skrivit om att han ska besöka tidningen igen, nekade även till att ha velat hota oss när han senare lämnade över ett paket till bland annat mig som polisens bombgrupp hittade en kniv och ett exemplar av Koranen i.

## Åklagaren suckade och sa att vad man än tycker om det som publiceras i media, så ”…får man inte ta det här i egna händer.” Kort sagt: det går bra att yrka på genmälen och rättelser, skriva insändare och be om att få bli intervjuad. Om man själv är omskriven – vilket Ryba inte var – kan man anmäla en tidning till Allmänhetens Pressombudsman, stämma den ansvariga utgivaren eller anmäla hen till Justitiekanslern.

Åklagaren frågade mig om jag någonsin varit med om något liknande? Jag konstaterade att jag ofta får brev, broschyrer, pamfletter och till och med böcker. Men aldrig tidigare har någon skickat en kniv till mig eller någon kollega.

– Det är uppenbart att det handlar om olaga hot, menade kammaråklagare Ulrika Åberg i slutpläderingen.

– Hotelserna var allvarliga och långvariga, sa målsägarbiträdet, advokat Esa Kymäläinen, som företrädde mig och kollegorna på GT – chefredaktören Frida Boisen och redaktionschefen Björn Lindsten.

– Man kan ha viss förståelse för att det här kan uppfattas som hot från Kamil Ryba, tillstod till och med hans egen försvarare Olle Palmgren.

## Ryba berättade att han är ledare för Swedish Defence League (SDL), att organisationen har fem personer i ledningen och att man är emot islam men inte emot muslimer. Han vägrade avslöja hur många medlemmar SDL har. Han log och fnös om vartannat när det redovisades att Expressen rapporterat om SDL och att flera där är kriminella.

Sådana reaktioner från tilltalade eller åhörare är sällan välkomna av domstolarna, men ger onekligen processer viss nerv. Men i går, inne i den så kallade säkerhetssalen i tingsrätten, satt bara den misstänkte och vi som var målsägare innanför skyddsglaset.

Dagens Nyheter var där, TV4 var där, Göteborgs-Posten var där… men alla som kommit fick följa förhandlingen från ett särskilt publikrum och lyssna via högtalare, vilket gjorde att en hel del av den intensitet som annars hör ett brottmål till förlorades.

När Kamil Ryba fick ordet sa han en radda felaktigheter om Expressen och om det som vi publicerat, men det tjänar knappast något till att rabbla upp allt detta här. Det är nu som det är, och på måndag kommer tinget att besluta om Kamil Ryba ska vara fortsatt häktad och om när domen ska avkunnas.

## Min gissning är att vi kommer att få möjlighet att diskutera journalistik och hur man formulerar mediekritik också i Hovrätten för Västra Sverige vad det lider.