Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Bra av Viasat – dåligt av IOK

Först: Sverige gjorde ett kanon-OS, men det gick – nästan – lika bra för Viasat. Debaclet med bojkotten från Tre kronor, det som fick tv-bolaget att backa och ta bort en redan publicerad intervju från nätet, var inte snyggt och i går tog det för lång tid att berätta bra om dopingbeskedet. Men, Viasat är ingen nyhetsorganisation och helhetsintrycket måste ändå vara att vinterspelen blev till en tv-succé. Proffsiga sändningar, kunniga medarbetare, bra könsfördelning, sportstjärnor som fungerade som programledare och inte störande mycket reklam. Erik Westberg och Per Nunstedt kan vara nöjda.

Men:

20140224-002943.jpg

Tiden har sprungit ifrån IOK:s förhållande till medierättigheter. Jag förstår varför själva evenemanget rättighetsskyddas, att det blir budgivning om att få sända tävlingarna – men Viasat visade ju att man gör det lika bra som SVT. Dock är tjafset om var man får filma i Sotji löjligt.

Totalt kaos, var det, och ett tag påstod SOK för oss att Aftonbladet och TV4 riskerade reprissalier för vad-man-nu-hade-gjort. Ingenting, tror jag, mer än att möjligen råka filma inne på området för ackrediterade. Expressens utsända fick också sina åthutningar, men tänk hur det kommer att bli i framtiden när fler än svenska medier jobbar multi? När alla journalister på plats vill uppta bild och ljud på presskonferenser?

Nej, här borde IOK tänka om. Skydda tävlingarna och intervjuer på innerplan eller rinkside för sändande bolag, men låt alla dokumentera exempelvis presskonferenser. Detta kommer bara att bidra till att intresset ökar för det riktigt viktiga, tror jag.