Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Motröster och debatten om debatten

”Motröster”, har vi kallat dem – debattörerna på Sidan 4. De som skrivit till vinjetten ”Expressen har fel!”, i den senaste tidens serie av texter som kritiserar den här tidningen. Vi började publicera inläggen som en del i en annan debatt, nämligen konstaterandet av att den så kallade åsiktskorridoren har krympt, och det har varit intressant att ta del av reaktionerna av det vi gjort på Sidan 4.

En del har tyckt att det varit storsint av så stor tidning som Expressen att dag efter dag ge plats åt kritiker, utan att polemisera genom att ge sig själv sista ordet i form av några avslutande ord. Jag ska inte motargumentera här heller, även om del texter nog skulle korrigeras faktamässigt. Men en och annan slängig formulering hör kanske meningsutbytet till, och får väl en redaktion stå ut med.

Andra har varit mer skeptiska till initiativet. Tyckt att det är fel att – ibland redan etablerade – debattörer får ännu en arena. Hävdat att mediekritik bara ska få föras fram om den är relevant. Och så vidare. Det finns många orsaker till att vara tveksam till vårt grepp, men man måste komma ihåg syftet: vi ville påvisa att det går bra att polemisera utan exempelvis personangrepp.

Det finns krafter som menar att diskussionen om den förminskade åsiktskorridoren bara är gamla åsiktsmaskiners sista försök att försvara sitt opinionsmonopol, men jag vill nog mena att det är mer allvarligt än så. Det är inte positivt att vissa grupper söker dominera exempelvis sociala medier genom att gemensamt ge sig på dem som har avvikande åsikter.

I går kväll höll Publicistklubben i Stockholm debatt om hot och våld mot journalister. Jag tror att tonläget i offentligheten kan bidra till detta, och därför bör särskilt journalister föregå med gott exempel. Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, gjorde ett särskilt utspel om just mikrobloggen Twitter och uppmanade alla besökare och tv-tittare som följde debatten att inte delta i det drev som ofta förekommer på Twitter. Jag kan bara hålla med.

Debatten handlade om mycket annat med, som hatsajterna som Expressen granskat, och bland annat Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg framhöll Expressens avslöjanden om vilka som stod bakom de anonyma signaturerna i debatterna där.

Här är hela debatten: