Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kvinnan som ger tiggaren fingret

Kanske är det är här ”Årets bild”. Det är förvisso bara januari, och Pressfotografernas klubb (PFK) presenterar de nominerade fotograferna för 2014 först om ett år, men jag tror att editionschefen Marcus Wallén kan ha rätt om bilderna i dagens reportage: ”Den på starten måste vara årets bild hittills.”

Publiceringen i lördagstidningen är inte okomplicerad.

Martin von Krogh, för övrigt nominerad till ”Årets bild” också för sitt arbete för Expressen under 2013, var på tunnelbanestationen i Alvik, Stockholm, och dokumenterade när David Munteanu, 24, tiggde. David gör det för att försörja lilla Adelina, 2, vars mamma Sorina Cornea, 20, tigger en station bort i Kristineberg.

Då – när Expressen är i Alvik – kommer kvinnan på bilden och ger David det långa fingret och säger ”…att vi borde skicka hem dem”.

Stark scen, kan man konstatera, och en bra bild av hur rumänska romer kan bli behandlade här i Sverige. Men: är det rimligt att visa ett foto som visar den föraktfulla kvinnan i en inte så smickrande dager?

Jag tycker ändå det. Fattigdom, hemlöshet, tiggeri… det är allvarliga samhällsproblem, och inte blir rumänernas situation bättre av den attityd som de ibland tvingas möta till och med i offentliga miljöer. Reportern Mia Karlsson har tillsammans med Martin von Krogh följt David och Sorina för reportaget i lördagstidningen, och den bild som jag bloggar om här är en viktig del av den berättelsen. Därför visar vi den som den är.

UPPDATERAT: Jag frågade på Twitter om det var rätt eller fel att publicera? Reaktionerna är blandade, men de flesta twittrare gör samma bedömning som jag. Tyck till du med!

20140125-144533.jpg

20140125-144550.jpg

20140125-144603.jpg

20140125-145414.jpg
Det här är bara några tweets. Man undrar ju: vem är hon som ger fingret?