Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalistiken hotas

20131214-032134.jpg
På ett forum på nätet – som saknar ansvarig utgivare, förstås – kan jag läsa att jag borde ”mördas”. På en främlingsfientlig sajt utlovas så kallade hembesök hos mig och andra namngivna Expressen-journalister. Ytterligare en sajt i samma genre samlar in pengar för att finansiera ett enskilt åtal mot mig, som straff – förmodar jag – för att jag var ansvarig utgivare när Expressens prisbelönta grävgrupp, med reportrarna David Baas och Christian Holmén, avslöjade hur politiker och andra väletablerade personer ibland näthatade bakom anonyma signaturer.

Men det är som flera publicister – som Peter Wolodarski, chefredaktör på DN – säger i Expressen i dag. Nämligen att man får stämma tidningar, men man bör inte vara hotfull. Jan Helin, publisher på Aftonbladet, konstaterar att en del främlingsfientliga har svårt att förstå innebörden av det fria ordet.

Som denne man, anar jag:

20131214-033103.jpg

Ledaren för högerextrema Swedish Defence League (SDL) kom till vår redaktion i Göteborg, där editionen GT görs, och kallade oss för ”kommunister” och krävde att få tala med mig. Det gick inte, jag var i Stockholm, och efter viss palaver gick han – men sa då han kommer tillbaka med kniv om vi skriver om besöket.

Fast vad säger vi då om allt detta? En viktig granskning, anser Correns tidningschef Charlotta Friborg, om Expressens arbete. Påverkas nyhetsarbetet av sådan här kritik? Nej, det blir bara ökad uppmärksamhet i andra medier med.

20131214-033926.jpg

Jag upprepar gärna att Expressen välkomnar en debatt om integrationspolitik, men den ska inte föras med hot och hat. Vi för heller inget ”åsiktsregister”, som en del hävdar, och den som ändå tror att vi är intresserade av vanligt folks åsikter på det sättet bör fråga sig: varför skulle vi göra det? Journalistiken har ju handlat om politikerna och de allra mest tongivande näthatarna, inte ”vanliga privatpersoner”.