Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressen avpixlar

6 200 personer som skriver anonymt på undervegetationssajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat har fått sina identiteter röjda. I dag avslöjar Expressen – i ännu en granskning av främlingsfientligheten i Sverige – politikerna som trott att ingen vetat vilka de är. Men nu får de stå för sina ord med namn och bild, och då är de inte lika sturska som när de tror sig kunna näthata i smyg. När Expressen konfronterar politikerna skyller de på allt från Google till en tolvårig dotter…

Här kan du, bokstavligen, se hur politikerna avpixlas framför dina ögon. Det är Expressens så kallade ”Quickshot”-grupp som jag tidigare skrivit om här, som skapat funktionaliteten att bilderna avpixlas, efter ett samarbete med vår grupp för undersökande journnalistik.

”Hoppas de svälter sig till döds!”, skriver en suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse från Föllinge om flyktingbarn. En SD-politiker i Växjö ifrågasätter Förintelsen och en annan, en SD-politiker i Burlöv, skriver: ”Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna.”

En SD-kommunfullmäktigeledamot i Ystad slår fast: ”Du kan ta negern ut djungeln, men du kan aldrig ta djungeln ur negern.” Och en SD-kommunfullmäktigemot i Vadstena attackerar romer, och tillägger att hon brukar sparka omkull de muggar där tiggare samlar pengar. Så där håller de på. Jag orkar inte räkna upp allt här, och inte heller citera det värsta, men när man läser hur en SD-politiker i Landskrona skriver om ”bögpest, eller HIV som det så fint heter” så förstår man ju i alla fall varför de bemödar sig om att gömma sig bakom anonyma signaturer.

Men att blottlägga hyckleri är klassisk kvällstidningsjournalistik, så i dag berättar vi på nyhetsplats om vilka som döljer på hatsajterna. Den berättelsern tar nog, tyvärr inte slut med dagens redovisning.