Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Årskrönikan 2013

Vi på Expressen vill tacka för förtroendet i år.

För att ni blev fler som valde att ta del av det vi gör.

För att ni bidrog med nyhetstips.

För era förslag till hur Expressen blir bättre.

Här är mina funderingar om 2013 och 2014.

 

Journalistik? Ja, men helst redaktörskap. 2013 konkurrensutsattes medierna än mer av sökmotorer, personaliserade tjänster och algoritmer som tror sig kunna erbjuda exakt det som läsaren efterfrågar. Som om nyhetsförmedling a´ la en Twitter-feed full av bara det som bekräftar det man redan tycker vore något att sträva efter.

Nej, journalistikens unikitet ligger i det aktiva redaktörskapet och möjligheten att – faktiskt! – pådyvla publiken opinionsbildning och information som den inte trodde att den ville ha. Eller behövde. Anna Dahlberg, politisk redaktör, och Karin Olsson, kulturredaktör, skriver inte det som de tror att du vill läsa utan det som du borde läsa.

Expressen tror på undersökande och utrikesjournalistik, rörlig bild, intervjuer och fördjupning:

## David Baas och Christian Holmén tilldelades tidigare i år ”Guldspaden” av Föreningen Grävande Journalister för avslöjandet av järnrörsskandalen inom Sverigedemokraterna. Nyligen berättade de också om vilka politiker som anonymt sprider främlingsfientlighet på hatsajter.

## Utlandsbevakningen intensifierades. Terese Cristiansson och Jonte Wentzels resa genom Afrika i somras, för att inte tala om deras wallraffreportage om barnhandel i Nigeria i höstas, är bara två exempel. Kassem Hamadé som gång på gång raporterade inifrån krigets Syrien är ett annat.

## ”Primetime” som Expressen TV lanserade i våras satte en ny standard för nyhets-tv online. Redan första kvällen sände vi direkt från Somalia, Venezuela, Thailand, Storbritannien och USA och snart följde Aftonbladet TV, SVT och TV4 efter med egna live-tv satsningar på nätet.

Om man ska sammanfatta 2013 var det kanske just live-tv som stack ut – från tio timmar i sträck om fotbollens ”Silly Season” i januari till mastodontsändingarna om prinsessan Lilians begraving, prinsessan Madeleines och Chris bröllop, president Barack Obamas besök och, förstås, Husby-bevakningen med flera live-tv team på plats.

## Klassisk kvällstidning är också att göra intervjuerna som alla snackar om. Som när prins Carl-Philip mötte Expressens Malin Roos och svarade på allt om designaffären och Zlatan Ibrahimovic talade ut om mediekritik och damfotboll för Sport-Expressens Mattias Larsson.

## På jul- och annandagen gav vi ut HELG! som är en extra bilaga som följer med huvudtidningen på röda dagar med stora intervjuer, reportage och populärhistoria.

Många medier rustar ner, andra abdikerar inför det påstått oundvikliga: omöjligheten i att utveckla innehållet.

Men vi försöker fortfarande – med exempelvis nya produkter, som tjocka ”magbooks”, från Anna-Clara Welanders magasinsverksamhet och flera nya mobilsajter, appar samt tidningsappar för Expressen och editionerna GT och Kvällsposten.

2013 fortsatte också storsatsningen på politik, vi dominerade återigen Almedalen-veckan med vår otroliga närvaro – valstugan, daglig gratistidning och ”Eftersnack på Skandia-scenen” – och tv-sände också i höst ”Bar & Politik med Niklas Svensson. För att nu bara nämna något.

Publiken blir mobil – och större. 2013 var trenden fortsatt tydlig i Nordamerika och Europa, nämligen att tidningsupplagorna minskar och att desktopsajterna tappar till smarta telefoner och läsplattor. Globalt är papperstidningsmarknaden ännu växande, men så ser det inte ut i Sverige numera. Trots att tidningsläsandet här ännu är världens fjärde största

## Expressen är fortfarande landets mest lästa helgtidning och den näst största räknat över alla dagar.

## De digitala plattformarna fortsätter att växa, och nu har vi över en miljon läsare per dag på desktop- och mobilsajterna.

## 2013 redovisade vi rekord efter rekord för främst mobilsajten och tv-tittandet. Så sent som i förrgår presenterade vi veckotoppnotering för mobilen: nästan 1,8 miljoner unika besök – hela 283 procent fler än i fjol.

## Totalräckvidden, alltså Expressens samlade publik för tidningen och desktop- och mobilsajten, har ökat och är nu 1,8 miljoner läsare per dag.

2014 kommer förflyttningen till mobila plattformar att gå ännu fortare.

Medieetiken stod stark. 2013 var antalet klander från Pressens Opinionsnämnd fortfarande mycket få, antalet tryckfrihetsprocesser är ännu färre och precis som den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén konstaterat sker det i princip inga övertramp, som fordrar lagskärpningar i de etablerade medier som anmält ansvarig utgivare och omfattas av grundlagsskydd.

Men.

Det finns nya hot:

## ”Herlitz-domen”, som förvisso inte var en HD-dom utan ett beslut i Högsta domstolen, var i sig korrekt men slog problematiskt nog fast det eviga utgivarskapet, också för gamla publiceringar på mediesajterna före den nuvarande utgivarens tillträde. Frågan ska utredas under 2014 lovade justitieministern under ett möte som jag deltog i, och konsekvenserna av publicistisk arvssynd kan bli oöverblickbara ­– arkiv kommer att rensas, stängas och en del av nutidshistorieskrivningen göras otillgänglig.

## Möjligheten för Justitiekanslern (JK) att väcka åtal mot ansvariga utgivare för ärekränkningsbrott föreslås vidgas, genom att kriteriet ”särskilda skäl” tas bort. Detta kan framstå som rimligt, men JK avråder och riskerna för det som i tryckfrihetsutredningar beskrivs som ”the chilling effect”  – alltså självcensur – är stor.

## Statens ombud, Lotteriinspektionen och allmän åklagare, har tidigare förlorat mot kvällstidningarna i  a l l a  domstolar i Sverige samt i Europadomstolen, men nu görs nya försök att stoppa reklam i pressen för lagliga och ofta börsnoterade spelbolag. Trots att tidningarna fått rätt i samtliga brotts- och civilrättsmål, vill man åter förbjuda innehåll i media. Det kan vi inte acceptera, så den processen fortsätter nästa år.

Starka krafter vill alltid försvåra för nyhetsförmedlingen, och därför tror jag att det är viktigt att publicisterna enas i försvaret för tryck- och yttrandefrihet i organisationer som Tidningsutgivarna och Utgivarna.

Ett lugnt år för Expressen. 2013 gjordes som vanligt okynnesanmälningar om innehållet till JK, sådana inkommer med viss regelbundenhet om ”hets mot folkgrupp” och ”förtal”, men som vanligt skrevs alla av.

Inga stämningar och totalt fyra PON-klander:

## Ett PON-klander handlade om en genrebild som inte borde publicerats. Slarv av oss.

## Ett PON-klander avsåg ett reportage om narkotikabrottslighet. PON konstaterade att det förelåg ett allmänintresse, men att redigering och formuleringar blev missvisande.

## Ett PON-klander handlade om en politiker som omskrevs i Aftonbladet, Expressen och Sundsvalls Tidning och detta var kort sagt en bedömningsfråga av hur närgången rapportering kan vara en riksdagsledamot. Man kan ha olika åsikter om det, men vi respekterar PON.

## Ett PON-klander kan man helt bortse ifrån, det var formaliabeslutet om att klandra Aftonbladet och Expressen för att vi transparent redovisade att drottning Silvia PO-anmält oss och två tidningar till. PON fällde med hänvisning till en hederskodex, inte en regel, och detta klander förhåller vi oss inte mer till än att det påminner om att det pressetiska systemet måste moderniseras.

Dessutom: i januari fällde hovrätten nyhetsreportern Diamant Salihu, förre nyhetschefen Andreas Johansson och mig för olika vapenbrott i samband med det uppmärksammade undersökande vapenreportaget under Peter Mangs-skjutningarna 2010.

Vi är dock fortfarande oskyldiga till det påstådda brottet, eftersom domen inte vann laga kraft då Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd. Under 2014 kommer alltså HD att ta ställning till vad som är ett ”innehav” i vapenlagens mening, och om det hade någon betydelse att vår reporter ju gjorde research för en samhällsviktig journalistik och omedelbart lämnade över den illegala pistolen till polisen.

2014, då? Vinter-OS, fotbolls-VM, två val, Maddes kungabebis och – kanske! – ytterligare någon kunglig tilldragelse lovar ett spännande kvällstidningsår.

Vi står väl rustade: Expressen är stabilt lönsam sedan elva år, de digitala annonsintäkterna ökar kraftigt, tidningsläsningen är fortsatt stor och de digitala plattformarna redovisar nya rekord hela tiden. Vår journalistik vinner priser, engagerar allt fler i sociala medier och det så kallade ”’ärendet” – nämligen att ”roa, oroa och förarga” – gäller ännu. Det stormar ofta om Expressen, men så lovade också redan Bo Strömstedt det han kallade för ”Blåsväder” när han blev chefredaktör:

Jag vill önska Expressens alla läsare ett riktigt Gott, Nytt År!