Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalistik i världsklass

Expressen var första nordiska media på plats i Tacloban efter katastrofen. Reportern Per Liljas var till och med före CNN-stjärnan Anderson Cooper, och först i går var en annan svensk tidning framme. Då hade redan Expressen-reportern Anne-Sofie Näslund och fotografen Axel Öberg varit där några dagar, de också. Varför är detta viktigt? Jo, nyhetsförmedling handlar om att snabbt kunna informera sin publik och aldrig är det viktigare än när det är en kamp på liv och död för alla som drabbats.

Det är reportagen, i tidningar och radio och tv, som engagerar oss och som får svenska folket att hjälpa. Nu strömmar pengarna in, bland annat till den insamling som Röda korset och Expressen driver, och det är bra. Många hjälparbetare är redan på Filippinerna för att bidra, men jag tänker också på de utsända journalisterna som under svåra förhållanden gör ett viktigt jobb.

Det finns alltid människor – ofta anonyma… – som i sociala medier raljerar över att det minsann inte går någon nöd på de västeuropeiska korrespondenterna som dimper ner på en katastrofplats med tillgång till mat, vatten, mediciner, kommunikationer. Och så är det förstås. Om man jämför med de som skadats, förlorat anhöriga och sina hem. Men så kan man inte förenkla en jämförelse; alla som verkar i en miljö där det ligger döda kroppar, sprids sjukdomar och förekommer plundring och våld förtjänar en tanke och det gäller också journalisterna som är allas våra öron och ögon där nu.