Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Twitter-debatt om pressetik

Just nu pågår en mycket intressant debatt på Twitter om hur det pressetiska systemet ska försvaras och helst stärkas. Om du vill klicka här så kommer du till mitt konto på Twitter och kan klicka på mina inlägg och se konversationerna. Här deltar ledamöter av Pressens Opinionsnämnd, jurister, kulturjournalister och mediekritiker. Tyck till, du med, om med om mediernas etik.

Diskussionen utgår ifrån dagens Expressen:

Bakgrunden är att PON klandrat Expressen för att ha redovisat att drottning Silvia PO-anmält fyra olika tidningar för att ha visat en satirbild av en konstnär.

Mig veterligen är Expressen den enda tidningen som transparent berättar om PON-klander till och med på löpsedeln. Publikens intresse för detta kan möjligen diskuteras, fällningar på löpsedeln väcker nog större engagemang på Twitter och i branschmedier och i denna blogg än hos läsarna, men så här ser det i alla fall ut i dag:
>
20131109-130620.jpg

Denna redovisning av ett PON-klander kan jämföras med Aftonbladet i går:

20131109-130154.jpg
Aftonbladets sätt att presentera klander är inte unikt. Så ser det ut i all dagspress, i princip, och så har det tidigare också sett ut i Expressen. Kanske är det så det ska se ut? Jag tycker att den modell som vi fortsätter att testa är bättre, den sätter in klandret i ett sammanhang och ger fler möjlighet att ta del av kritiken. Men det vore nog fel att med bestämdhet slå fast att fällningar ska se ut just som hos oss nu, så den som har bra förslag om ökad begriplighet får gärna mejla till thomas.mattsson@expressen.se