Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandal att SD attackeras

Sverigedemokraterna (SD) ska granskas. Det är viktigt att påminna om det nu: SD saluför en politik som gör åtskillnad på människor, och det är mediernas uppgift att blottlägga inte bara konsekvenserna av SD:s förslag utan också vilka de politiker är som står bakom dessa.

Men. Det är en skandal att antidemokrater ger sig på Sverigedemokraternas företrädare och sympatisörer med hot, våld – eller bara med en tårta. Det finns inget försvar för detta.

I går attackerades Jimmie Åkesson i centrala Stockholm. Trots att han skyddades av Stockholmspolisen och Säkerhetspolisen kunde ändå en kvinna ta sig fram och kleta ner en partiordförande, Sveriges kanske mest kontroversielle politiker, med grädde. Jag vet att många ler åt det senaste fallet, att såna här ”tårtningar” ofta uppfattas som harmlösa småbusiga protester mot pompösa makthavare, men detta är faktiskt allvarligt.

Man behöver inte nämna skotten mot Olof Palme 1986 eller knivdådet mot Anna Lindh 2003 för att inse varför det är oacceptabelt att samhället inte kan skydda politiskt aktiva, det går också bra att läsa om aktuella fall på Sveriges Televisions sajt: ”Sprängningar under politikers bilar”

Ofta är det sverigedemokrater som drabbas, det är som om SD:s politik skulle rättfärdiga attentat mot sverigedemokrater. ”Skärp lagen nu, Ask” skrev Expressens ledarsida i förrgår, en uppmaning som är än mer aktuell idag. Oavsett vad man tycker om Jimmie Åkesson och hans åsikter, så måste yttrandefriheten garanteras i en demokrati. Detsamma gäller naturligtvis nyhetsredaktionerna.

I sociala medier kunde man i går läsa påståendet att det är mediebevakningen som av SD som är orsaken till attackerna, som om en relevant journalistik skulle kunna hävdas skapa stämningar som aktiverar antidemokrater. Så kan man dock inte resonera, och den som vill etablera det orsakssambandet gör det nog snarast för att försöka förmå medierna att granska lite mindre intensivt

Nej, problemet i går var att ordningspolis och säkerhetspolis inte gjorde sitt jobb.

När Expressen hade sin valstuga på Sergels torg i Stockholm under valrörelsen 2010 så stod den intill SD:s, en placering som kanske inte var helt lyckad av alla möjliga orsaker. Expressen och SD delar ju inte direkt värdegrund, och SD delade följaktligen ut flygblad med kritik mot Expressen och mig och det var förstås okej. Så får man försöka övertyga folk i en demokrati.

Men det kastades också olika saker mot SD:s valstuga som landade hos oss. Tidvis fick Expressens valstuga därför hålla stängd – för att säkerheten inte kunde garanteras för SD några meter bort. Sådana protester från antidemokrater måste samhället ta avstånd ifrån.