Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

PON klandrar publicering om PO

Jag tror att man ska uppfatta drottningens propåer om att få flera tidningar klandrade av Pressens Opinionsnämnd som ett försök att försvara sin släkt och, ytterst, sin framlidne far.

Det engagemanget måste man ha respekt för

I dag redovisar Expressen en så kallad fällning, ett klander från Pressens Opinionsnämnd (PON), som skiljer sig från det vanliga. Inte för att Expressen kritiseras särskilt ofta för pressetiskt tveksamma publiceringar, vi har ungefär lika få fällningar som några lokaltidningar – endast något enstaka fall om året. I vår ambition att vara tydliga presenterar vi i dag, som tidigare, också PON-klandret på Expressens löpsedel.

Men. Detta är ändå annorlunda: för efter att samtliga stora svenska medier återgett ett satiriskt konstverk av fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin i den socialdemokratiska tidskriften Tiden, så valde drottning Silvia uppenbarligen ut bara fyra redaktioner – Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, Tiden – och anmälde dessa till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

PO friade alla tidningarna och slog, på ett ungefär, fast att statschefens gemål nog får acceptera en mycket omfattande nyhetsförmedling.

Det håller jag med om, särskilt som konstverket bland annat handlade om drottningens tyske fars nazistiska förflutna.

## Silvias försök att få flera tidningar fällda kom till vår kännedom först när riksmarskalken på drottningens uppdrag överklagade PO:s friande till PON. (Också PON friade dock.)

Drottningens agerande avslöjades då i Expressen TV, och jag vågar nog påstå att alla medier återgav nyheten om Silvias PO-anmälan.

Jag beslöt att berätta om PO-anmälan på grund av att den var unik. Mitt första beslut som chefredaktör var ju att införa en fast rättelsespalt i tidningen och på sajten. Expressen har under mitt chefredaktörskap varit en föregångare i att presentera också PON-klander mycket synligt.

## I en tid då transparens tros stärka trovärdigheten är det därför orimligt för mig att mörka det faktum att Sveriges drottning kritiserar medier.

Den gamla ordningen om att tysta ner är otidsenlig. Jag tycker att allmänheten också fortsättningsvis ska åtnjuta anonymitet när den gör en anmälan till Allmänhetens Pressombudsman, men mediekritik från så offentliga personer som kungafamiljen måste få förmedlas.

Det gjorde vi nu och det kommer Expressen, förstås, som föregångare göra igen om det blir aktuellt.