Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

I riksdagen två gånger om

I går deltog jag i två seminarier i riksdagen. Det första arrangerades av ledamöterna Helene Petersson (S) och Mats Johansson (M), men det var Utgivarnas ordförande Ove Joanson som inledde genom att fråga ut mig om hur omstruktureringen av mediebranschen påverkar journalistiken.

Jag konstaterade bland annat att valet 2014 kan vara det sista med papperstidningar i den omfattning som haft det senaste seklet eller så, att det är mycket allvarligt om lokala medier inte kan informera medborgarna på mindre orter och berättade översiktligt om de olika finansieringsmodeller som nu testas. Jag höll också ett kort brandtal om det absurda främjandeförbudet, det som gör att dagspressen inte får publicera samma reklam som tv-kanalerna. Men, och det ska också sägas, jag och mina kollegor från Utgivarna var också optimistiska när vi gick igenom alla nya möjligheter som den här omställningen ger oss.

Senare på eftermiddagen var jag tillbaka, nu i ledamotshuset, för att diskutera hot mot journalister och förtroendevalda. TV4 sände direkt:

Nu var det riksdagsledamöterna Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M) som bjöd in, och tillsammans med ytterligare några medierepresentanter, SKL, Östergötlandspolisen samt Säkerhetspolisen pratade jag om varför det är allvarligt att man försöker påverka media och politiker. Så här refererade några riksdagsledamöter det jag sa på Twitter:

Expressen TV rapporterade om debatten och jag berättade om olika rättegångar som jag deltagit i efter att journalister på Expressen hotats. Jag berättade också om hur polis tvingats skjuta i luften för att lugna en folkmassa som blev hotfulla mot ett Expressen-team. Det finns tyvärr allt för många sådana historier att återge, men jag var också noga med att poängtera mediernas eget ansvar för att så långt som möjligt skydda sina medarbetare. Det är ju heller inte alltid så att det som journalister, och för den delen förtroendevalda, upplever som hotfullt uppfyller rekvisiten för olaga hot. Säkerhetspolisens besked var dock mycket tydligt: allt som uppfattas som hot bör polisanmälas, det tjänar inget att inte polisanmäla, polisen vill kunna sammanställa polisanmälningar och se mönster och dra slutsatser av en helhet.