Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Fel i nazistrapportering

I går direktsände Expressen TV från centrala Stockholm när nazister och motdemonstranter drabbade samman, på dagen 75 år efter pogromerna under Kristallnatten då judars egendom förstördes och många skadades och dödades. Kristallnatten är ett mörkt kapitel i historien, och i lördagstidningen publicerade vi en insändare och en artikel där Kristallnatten omnämndes. Men när vi rapporterade i live-tv på eftermiddagen gick det galet.

Under sändningen nämndes faktafel, som korrigerades och som vi bad om ursäkt för. Men ytterligare några formuleringar var olämpliga, och kunde ge intrycket att Expressen förminskade Kristallnatten och Förintelsen. Så var naturligtvis inte fallet, som bekant grundades ju Expressen mitt under brinnande världskrig just för att motverka nazismen.

Men det finns inga ursäkter för att återge felaktiga siffror om judeförföljelsen på Kristallnatten. Kritiken i sociala medier, och de fem mejl som jag i går kväll fick från upprörda och engagerade tittare, är något som vi tar till oss. Precis som editionschefen Alexandra Forslund säger beklagar vi oförbehållslöst de felaktigheter som sades.

Twitter vore dock inte Twitter om inte Expressen hade tillskrivits också fel eller missförstånd som Expressen inte har gjort sig skyldig till, men  d e t  är faktiskt irrelevant nu. Nyhetsförmedlingen innehöll olyckliga ordval och det tar vi till oss, ska analysera orsaken till och lära oss av. Den som är ytterst ansvarig för dessa fel är naturligtvis – jag.

Vi accepterar inte fel. Vi vet att Expressen snart 70-åriga hållning mot nazism är väl känd, men den är inget försvar för fel. Det interna arbetet med att gå igenom varför det blev som det blev är redan igångsatt.