Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ett SMS under mötet med Beatrice Ask

Jag satt i går eftermiddag i ett möte med justitieminister Beatrice Ask om eventuell preskriptionstid i den svenska Tryckfrihetsförordningen ­– världens äldsta, händelsevis, från 1766 – när jag fick ett SMS:

Två svenska journalister bortförda.

Det finns, också för oss som hävdar tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarnas okränkbarhet, i tider då alltför många faller till föga för populism, förstås frågor som får till och med publicister att förhålla sig till något annat än möten på våning sex hos Justitiedepartementet.

För det var där, i regeringshögkvarteret Rosenbad, bland Klingska rummet och Åkermanska rummet, som jag fick beskedet om att frilansjournalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström bortförts mot sin vilja i inbördeskrigets Syrien.

## Sedan 2011 har fler än 110 journalister mist livet i Syrien. Ytterligare minst 60 är idag kidnappade.

Att sitta i ett sammanträdesrum med justitieminister Beatrice Ask, statssekreterare Magnus Graner, Sveriges Radios vd Cilla Benkö och några till av de viktigaste beslutsfattarna och opinionsbildarna i medie-Sverige var förstås konstigt givet att det då inte var känt att två frilansjournalister, som arbetat för bland annat Dagens Nyheter och Café, var försvunna.

Vi var hos regeringen för att med organisationen Utgivarna, som samlar Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna och etermediaföretagen, argumentera för varför det behövs en preskriptionstid också för publiceringar på mediesajter.

Så är det inte idag, och det är naturligtvis orimligt. Det så kallade DN-fallet, som handlar om att den tidigare ansvariga utgivaren Gunilla Herlitz, enligt Högsta domstolen, kan hållas som ansvarig för sådant som lagts ut på DN.se långt före hennes tillträdande, är förstås inte i överensstämmande med allmänna rättsmedvetendet.

Ingen anser väl att det så omhuldande – och grundlagsskyddade – ensamansvaret medför att en utgivare som inget vet om sin företrädares publiceringsbeslut bör hållas som ansvarig för eventuella ärekränkningsbrott?

## Här är Utgivarna och Beatrice Ask överens. Under mötet i går meddelade hon att det våren 2014 ska tillsättas en utredning för att föreslå en preskriptionstid, ett förslag som kanske inte tillgodoser vare sig medier eller möjligen (förtals)drabbade medborgare snabbt nog, men ändå det enda givna utfallet. Mer kan inte begäras. Det var bra att Justitiedepartementet delade vår hållning.

Men. När jag kom ut från Rosenbad insåg jag vidden av beskeden från inbördeskrigets Syrien: två erfarna kollegor – som bevakat krig och katastrofer i Irak och Libyen – var försvunna: Magnus Falkehed och Niclas Hammarström.

Låt hoppas att de snart är fria och hemma med sina anhöriga.