Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Tablå-tv i radio

Är det ingen ordning längre? Det undrade Sveriges Radio-programmet ”Medierna”, som i helgen gjorde inslag om att bland annat Expressen TV presenterar program som vore det tablå-tv på Expressen.se – nämligen på fasta dagar och på fasta tider.

Elsa Falk, programchef på Expressen TV, medverkar och diskussionen är intressand. ”Tablå-tv är död”, vill jag minnas att det en gång stod på Internetworlds omslag. Många gör samma analys idag, när Netflix och alla möjliga Play-tjänster gör tv-innehåll tillgängligt mest hela tiden. Men någon gång måste man ju publicera, och om det är ett återkommande program så kan man ju lika gärna göra det enkelt för tittarna att hitta det. Program blir ju heller inte mindre ”on demand” bara för att de en gång har publicerats vid en given tidpunkt.

Du hör programmet här. Efter cirka 26,50 minuter börjar resonemanget, och jag tycker att man också kan göra en annan jämförelse än den som nämns i programmet. Nämligen med poddradion. Alla som gör podcasts vet ju hur viktigt det är att den finns tillgängligt vid ungefär samma tid varje vecka, och som lyssnare blir man ju också galen om det man ska lyssna på inte finns nedladdat när man tror att det ska finnas.

Samma med online-tv, alltså, men det betyder inte att det man kallar för tablå är förlegat. Inte i den mening att en partiledardebatt eller fotbollsmatch ju ändå börja någon gång. Och då kan man lika gärna börja sända.