Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Stora Journalistpriset?

Först: Juryn kommer att få ett spännande men svårt jobb, årets nomineringar till ”Stora Journalistpriset” är nämligen ovanligt starka.
Sedan: Om Expressen vinner klassen ”Årets avslöjande”, så är det för att David Baas och Christian Holmén påkom Sverigedemokraterna med att i själva verket vara – svenskfientliga.

Den så kallade ”SD-skandalen” var mer än bara en affär som fick fyra ledande sverigedemokrater att lämna tunga uppdrag.
Den synliggjorde också för många att vissa förtroendevalda , som pådyvlar medborgarna allehanda så kallade obekväma sanningar, i själva verket är bekväma med att ljuga hejvilt för inte bara valmanskåren utan också för ordningsmakten.
Och vad återstår då?
Om man som finansministerkandidat medvetet vilseleder väljarna dagarna före att val?
Om man som justitieministerkandidat medverkar till att ge polisen felaktiga uppgifter?
Om man inför en tv-kamera förnekar det som Expressen har bildbehandling på?
## SD-männen avslöjades av en undersökande journalistik som redan belönats med ”Guldspaden” av föreningen Grävande Journalister, och nu kan reportagen också belönas med ”Stora Journalistpriset”.
Reportrarna David Baas och Christian Holmén i Expressens grävgrupp ägnade många månader åt att kartlägga det som blev till SD-skandalen. Jag vet, jag var med från start och jag kan vittna om ett exceptionellt engagemang för uppdraget.
Men deras rapportering sa oss inte bara att till synes respektabla ledande sverigedemokrater kan visa sig vara främlingsfientliga, det visste vi nog alla redan, utan också att de mitt på Kungsgatan i Stockholm kan vara kvinnofientliga och uppträda helt i strid med vad nog många förväntar sig av ledamöter i Sveriges riksdag.
SD lovade svenska folket nolltolerans mot oacceptabla olämpligheter, men när en berusad ledning fastnade på filmer som visade på våldsamheter hölls de ansvariga till slut bakom ryggen. De fick lämna några poster, men tillhör fortfarande SD:s inre krets. Hyckleri, förstås, men få är väl förvånade.
## SD-skandalen visade på ett parti som sa en sak, men gjorde en annan. På politiker som med berått mod försökte blåsa svenska folket, men som själva blottlades.
SD-skandalen var ett riktigt avslöjande. SD-företrädarna svek allt de sagt och det hade vi inte fått veta om inte Baas & Holmén tagit fram fakta och sedan gjort sin uppmärksammade sanningskontroll, i form av att fråga om det som journalisterna redan visste svaret på.
Så vad är ett parti som far med osanning inför svenska väljare, som har företrädare i Sveriges riksdag som inte vill hjälpa svensk polis, som har fulla förgrundsfigurer som bråkar med oskyldiga på huvudstadens gator?
Kan det vara så att David Baas och Christian Holmén ertappade Sverigedemokraterna med att vara… svenskfientliga?
Vad det nu är.