Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Låt JK slippa jaga källan

Är det verkligen rimligt att Justitiekanslern (JK) ska jaga Dagens Nyheters källa till avslöjande om registret över romer? Ja, så som lagen är skriven idag är det ett brott mot tystnadsplikten att lämna över en handling med sekretessbelagda uppgifter till en journalist. Den tjänsteman som läser upp samma sak muntligen, så att reportern får banda eller anteckna, omfattas av meddelarfriheten. Men inte den som ger redaktionen möjlighet att publicera själva handlingen – beviset! – så att publiken själv kan ta ställning till saken.

Detta skrev jag om i går: ”Upp till bevis nu, Alliansen”. Engagemanget i frågan förefaller väl inte vara i topp, dessvärre är det allt för få som opinionsbildar för en vidgad tryck- och yttrandefrihet, men det finns många exempel på varför det borde införas en försvarlighetsprövning som gör det möjligt för JK att välja att avstå att inleda en förundersökning om brott.

DN:s publicering av Skånepolisens allmänna, men inte offentliga, handling är bara ett sådant. Sveriges Radio gjorde samma sak under Saudiaffären, den gången handlade det om dokument från FOI.

Också Expressen har gjort detta många gånger, själv har jag bland annat varit involverad i att återge handlingar som handlat om svensk försvarsindustri och ofta handlar det om att göra en proportionalitetsbedömning: Är det så viktigt att publicera handlingarna – trots att de, uppenbarligen, antyder att ett tystnadspliktsbrott begåtts?

I normalfallet avstår redaktionerna. Det är alltså som så att när man ibland läser, ser eller hör rapportering där medierna lite vagt uppger vad som gäller, så kanske redaktionen ifråga faktiskt vet allt och till och med har tillgång till handlingar som belägger detta. Men av olika orsaker kan vi inte lägga alla dessa kort på bordet.

Jag tycker att det vore bra om JK hade en möjlighet att försvarlighetspröva beslut om att inleda en förundersökning i fall som det med DN och registret över romer. Det ska bli mycket intressant att se hur justitieminister Beatrice Ask, Moderaterna och ytterst Alliansen ställer sig till detta.