Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Största scoopet sedan 1988

Den undersökande journalistiken har påmint om sin samhällsviktiga betydelse de senaste dagarna, när många har upprörts över Skånepolisens registrering av tusentals romer.

Nu har de största avslöjandena under de senaste 25 årens listats.

Expressens Per Wendel är nummer ett med ”Ebbe Carlsson-affären”.

Samtidigt som regeringen driver igenom lag efter lag som minskar tryck- och yttrandefrihet, och förbereder ännu fler inskränkningar som försvårar för medierna att bedriva nyhetsförmedling, firar publicistiken fortfarande triumfer.

Dagens Nyheters Niklas Orrenius, en tidigare Expressen-reporter som jag flera gånger har berömt för hans engagemang, har denna veckan granskat hur ostraffade romer – många av dem barn – kartlagts av Skånepolisen.

Politiker, debattörer och allmänhet rasar nu mot de tidigare okända registren.

– Årets avslöjande, tycker DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

## Nu har Scoop, medlemstidning för Föreningen grävande journalister (FGJ), gått igenom de senaste 25 årens största scoop. Sammanställningen är otroligt imponerande och motsäger många myter om mediernas innehåll.

FGJ delar varje år ut ”Guldspaden” till de reportrar som gjort de största avslöjandena. I år gick priset i klassen för stora tidningar till Expressens Christian Holmén och David Baas, för deras blottläggning av det så kallade ”järnrörsgänget” inom Sverigedemokraterna.

Tre ledande SD-politiker tvingades avgå direkt, och just den eventuella konsekvensen av reportagen ifråga är en omständighet som prisjurys ofta beaktar när man jämför olika nyheter.

Scoop-juryn har tagit ställning till fem kriterier när man listat de största avslöjandena: genomslag, presentation, metod, effekt på kort sikt och effekt på lång sikt.

## Såna här listor är ju vad de är. Subjektiva, lika kontroversiella som underhållande – och omöjliga att göra med någon sorts vetenskaplighet. Men ändå. Undersökande journalistik är viktig och därför är det också viktigt att minnas.

Tidsgränsen 25 år gör att exempelvis ”IB-affären”, som gjordes av Jan Guillou och Peter Bratt i FiB/Kulturfront, och ”Geijer-affären”, som Peter Bratt stod för i Dagens Nyheter, inte prövats.

Men på listan finns ändå mycket god mediehistoria.

Som nummer ett – det största scoopet! – rankas ”Ebbe Carlsson-affären”. Det var Expressens politiske reporter Per Wendel som 1988 röjde den privatspaning om mordet på statsminister Olof Palme som bland annat bokförläggaren Ebbe Carlsson ägnat sig åt.

– Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst, säger Fredrik Nejman, Scoops redaktör.

En minister fick gå, en rikspolischef fick gå – och än idag tjänar affären som ett lysande exempel på klassiskt reporterarbete. Juryn konstaterade:

”Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst.”

## Värdet av sådan här uppmärksamhet ska inte underskattas. På en redaktion förväntas journalisterna hela tiden vara redo att rycka när något händer – men allra helst vill vi sätta nyhetsagendan med egna scoop.

Expressen har faktiskt ytterligare två avslöjanden på Scoops 25-i-topp.

På 14:e plats kommer ”Mona Sahlin-affären”, som Leif Brännström avslöjade, och på 19:e plats avslöjandet om att Ikeas grundare Ingvar Kamprad var nazist under andra världskriget, som Pelle Tagesson gjorde.

Scoop rankar också de 25 främsta grävarna sedan 1988. Listan toppas av Hannes Råstam, som avled 2012, och på fjärdeplats finns Expressens Per Wendel, som gick bort 2005. Christian Holmén på Expressen är nummer på plats 18 med motiveringen:

Ambitiös ålänning som bidragit till att Expressen åter blivit något att räkna med. Fyra guldspadar de senaste sju åren.”