Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Skottlossning och journalistik

Så här har det sett ut i Expressens västsvenska edition, GT, de senaste dagarna:

20130910-232939.jpg

20130910-232953.jpg

20130910-233011.jpg

20130910-233027.jpg
Efter ett 30-tal skottlossningar i Göteborg konstaterade Frida Boisen, chefredaktör på GT, i måndags i en en krönika:
Våldet tar inte helg.
För desperationen, arbetslösheten och utanförskapet tar inte heller helg.”

Döda och skadade, krismöten och krav på hårdare lagar – allt känns igen från skottlossningarna i Malmö, när Peter Mangs och andra kriminella härjade, och ett stort problem är naturligtvis tillgången till illegala vapen.
Journalistiken ska sätta fokus på samhällsproblem och väcka engagemang för det positiva.
Den gången undersökte Expressen om det verkligen var så enkelt att anskaffa exempelvis en pistol och det var det. Tyvärr. Den undersökande journalistiken slutade förvisso med att Expressens reporter kunde lämna över ett insmugglat vapen till polisen, men också med att tre medarbetare – bland dem jag – åtalades för olika vapenbrott. Processen pågår än, Högsta domstolen ska fundera på om den ska ta upp fallet, men uppmärksamheten kring reportaget var positiv. Färre skulle dö på våra gator om det fanns färre vapen i omlopp.
Nu tar vi ett annat grepp. GT samlar reaktioner och uppmanar till ställningstagande mot skotten i Göteborg, och GT gör det i alla kanaler. Jag tycker att det är bra.
En anledning till att vi skickade journalister till Malmö för att testa att köpa var vapen, var att den påstått stora tillgången användes som argument för hårdare lagar. Hårda lagar är bra om de förhindrar exempelvis mord, men hårda lagar är mindre bra när de rättfärdigar integritetskränkningar. Och med skärpta straff för olaga vapeninnehav följer exempelvis fler telefonkontroller och husrannsakningar – som ibland riktas mot oskyldiga. Därför ska vi vara noga med att inte bara, reflexmässigt, ropa på hårdare lagar.
Ett annat vapen mot våldet är gemenskap. Om utanförskap skapar förutsättningar för kriminalitet, är gemenskap en motkraft som medierna många gånger försökt att mobilisera.
Demonstrationer, namninsamlingar, protestlistor, kuponger, knappar och klistermärken… kvällspressen har ofta varit drivande i försöken att få folk att stå upp.
Tekniken ger oss idag nya möjligheter och GT uppmanar till engagemang på Facebook och Twitter. Ett ställningstagande på sociala medier stoppar inte en kulsvärm, men en stark gemenskap för en viktig sak kan bidra till att mobilisera det civila samhället. Journalistiken om skotten i Göteborg kanske inte läses av de kriminella grupperna som beväpnar sig, men den kan nå vittnen och anhöriga och alla andra som kan hjälpa till att stoppa eller klara upp brott.