Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Polisskandal och mediespaning

I dag domineras tidningen av den stora nyheten här:

Nyhetsläge i natt och klockan 08.30 i dag sänder Expressen TV extra om det som Expressen.se skriver om nu:

Dagens Nyheters avslöjande i dag om hur svensk polis kartlägger så kallade ”kringresande” är mycket viktigt. DN slår redan i nyhetsartikelns första mening fast: ”Svensk polis har upprättat ett olagligt register över romer.”

I en kompletterande artikel, där det berättas att grundlagsexperten Johan Hirschfeldt har tagit del av materialet före publiceringen, är DN visserligen vagare. ”Artiklarna väcker oro och en rad frågor…”, står det bara där.

Men naturligtvis är det en skandal om Skånepolisen saknar tillstånd för okända register över tusentals människor – varav många barn. Att det dessutom handlar om en minoritet, som svenska staten många gånger svikit, gör det än allvarligare. Det är enkelt att förstå den ilska som romer nu känner.

Lawen Mohtadi, som skrivit för Expressen Kultur, gav 2012 ut boken ”Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon” (Natur & Kultur) och berättade om romers situation i Sverige:

”Den 31 maj 1943 hände något som i stort sett är okänt för oss idag. På samma klockslag under morgonens första timmar kliver poliser över hela landet in i romska läger och genomför ’zigenarinventeteringen’. ”

Det var Socialstyrelsen som hade bett polisen att kartlägga romerna, så den kritik mot den nu avslöjade registret som många framför till DN och till Expressen.se är mycket förståelig. Det finns en historia.

Men nyheten om registret i Skåne är också ett bevis på att mediernas renhållningsarbete fungerar. Det är ju inte första gången som journalister avslöjar tveksamma register, och nu är måste Justitiekanslern (JK) och Datainspektionen (DI) reda ut hur det förhåller sig. Är det olagligt register? Och om inte – varför listar polisen ostraffade barn? Frågorna är många. (Vi på Expressen.se skriver om registret här. Och här. Och här. Och här. Och här. Och här. Och här.)

Ur ett publicistiskt perspektiv är rubrikerna på DN.se i natt dock välkomna –  de visar på behovet av undersökande journalistik. Reportern Niklas Orrenius har, av allt att döma i detta tidiga skede, blottlagt något upprörande och det är inte första gången. Niklas är en skicklig journalist som jag har stort förtroende för.

Avslöjandet stärker också självförtroendet på DN, som är mitt i en omorganisation där redaktionen ska minskas. Journalistfacket har jämfört DN:s personalhantering med det kritiserade flygbolaget Ryan Air, men en redaktion är ett alldeles unikt väsen och få saker kan ena redaktion lika mycket som scoop. Och sånt ska inte underskattas.

Det är knappast heller någon slump att DN-ledningen satsat på två stjärnreportrar från kvällspressen, Mattias Carlsson som rekryterades från Aftonbladet och Niklas Orrenius som kom ifrån Expressen. Båda har haft flera egna nyheter som gjort att DN citerats och väl så; Carlsson och Orrenius är därför också två av medieSveriges bästa betalda reportrar.

Jag nämner detta för att ni ska förstå den nya utvecklingen i mediebranschen: alla – också etablerade morgontidningar – behöver bygga profiler. I en tid när många mediehus tvingas minska antalet journalister blir det extra viktigt att ha exempelvis drivna nyhetsjägare som regelbundet levererar avslöjanden som stärker varumärket. Mattias Carlsson och Niklas Orrenius är sådana profiler på DN, ungefär som Carolina Neurath är det Svenska Dagbladet, och detta är en trend som kommer att fortsätta. Medierna kommer att konkurrera om de bästa medarbetarna – för att fram de största nyheterna.

Historien om polisregistret i Skåne säger oss alltså något om medie-Sverige i dag. Men mest kanske det – tyvärr – säger oss något om Sverige. Då som nu.