Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio sidor om Tour de France

Söndagskrönikan handlar om det jag bloggat om i veckan.

105 000 danskar sägs ha sett andra halvlek mellan Danmark-Sverige.
Men i den kvällstidning som jag köpte på Själland dagen efter stod det inte en enda rad om EM-premiären.

”Sommartorka”, brukar man tala om på nyhetsredaktionerna när myndigheter och förvaltningar tar semester och inte ens företagen skickar pressmeddelanden.
När medierna istället börjar fokusera på väder och vägpirater.
Det är då tv-kanalerna rullar repriser och dagspressen kör långläsning.
Bara den senaste veckan har ju Expressen gett ut 12-sidiga bilagor om ubåtskrisen 1981, när sovjetiska U 137 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona, och mordet på Anna Lindh 2001, när utrikesministern knivhöggs några dagar före folkomröstningen om EMU.
## Men sporten tar inte semester. Nu pågår exempelvis fotbolls-EM, som dessutom arrangeras i Sverige, och 5-0 mot Finland i går kväll ger förstås blågul glädje i spalterna i dag.
Alla är dock inte lika entusiastiska över Europamästerskapet.
Danska EkstraBladet publicerade i torsdags, efter Danmark-Sverige, bara resultatet (1-1) och det var kanske inte helt oväntat för oss som hade läst avisen dagarna före.
I måndags, tisdags och på själva matchdagen stod det exakt noll (0) sidor i just EkstraBladet inför de rødhvites möte med Sverige i Göteborg. Det fanns inte ens en liten notis om EM.
Samma nyhetsvärdering, ungefär, gjorde konkurrenten BT; inga förhandstexter – men sedan, faktiskt, en kort text i botten på sidan tolv om att danskorna gjorde 1-0 på favoriten, räddade två svenska straffar och fick 1-1 till slut. ”For fanden”, bloggade jag i veckan om den danska nyhetsvärderingen – och sen skrev jag samma sak om resultatet.
## Jämför den journalistiken med exempelvis Sport-Expressen, som två dagar före EM innehöll fyra (4) sidor inför premiären, dagen före (5) sidor och på matchdagen hela elva (11) sidor.
Det här ska nu inte uppfattas som att danskarna gör fel och att vi Sverige rätt. Man kan nämligen inte recensera nyhetsvärdering så.
Den cykelintresserade svensk som skulle råka upptäcka att EkstraBladet skriver sju (7) sidor varje dag om Tour de France, tycker nog att Sport-Expressen helt missbedömer det loppet.
Och då ska man veta att BT gör tio (10) sidor varje dag om touren…
## Nyhetsvärdering är alltså ingen exakt vetenskap, men det görs professionella bedömningar – givet förutsättningarna på respektive marknad. Därför kommer olika redaktioner, också i olika genrer, ofta till samma slutsatser.
Det är säkert ingen slump att fotbolls-EM inte sänds i någon stor dansk tv-kanal. Den som zappar mellan DR, TV2 och TV3 söker förgäves.
I Danmark, där jag är nu, måste man istället ha Eurosport för att kunna se EM och ändå hittade över hundra tusen tittare dit under Danmark-Sverige. Det finns ett intresse, men det är uppenbarligen inte stort nog,
Jämför med Sverige: EM direktsänds i TV4, vår största kommersiella kanal, och en publik om cirka 1,5 miljoner tittare såg Danmark. Som mest satt 1 705 000 svenskar bänkade framför teven i onsdags.
## Hur många som såg oss slå Finland i går vet vi inte än, men jag tycker att det är viktigt att ha förståelse för att journalistiska bedömningar skiljer sig.
Sveriges Radio intervjuade mig om EM i veckan och frågade om nyhetsvärderingen i svenska medier är politisk? Om vi prioriterar EM för att framstå som jämlika? Mitt svar är nej.
Politisk är jag gärna när jag idiotförklarar – de manliga – twittrare som har hånat det svenska laget, genom att skriva om deras utseende och påstådda sexuella läggning.
Men Annika Sörenstam och Caroline Klüft uppmärksammades inte för att redaktionerna kände ett behov av att framhäva så kallad ”damidrott”. De fick rubriker för att de vann.
Basketlandslaget är det senaste exemplet på att framgång kan ge plötslig publicitet, och det är så svenska journalister tänker nu med.
## Pia Sundhages lag är bra, lottningen är inte omöjlig, det kan bli succé. Många är intresserade.
Det är inte svårare än så.