Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seger för journalistiken

Låt mig få berätta en historia som jag borde nämnt redan, men Mårten Schultz – professor i civilrätt – har förtjänstfullt påmint om den några gånger på Twitter. Det handlar omThe Sunday Times och den fleråriga juridiska tvisten om en publicering om gangsterbossen David Hunt.

Det var reportern Michael Gillard som avslöjade hur Hunt styrde ett brottssyndikat som till och med hade poliser på lönelistan, poliser som hotade vittnen som kunde peka ut Hunt. Denne Hunt, som tidigare skallat en Sunday Mirror-reporter som knackade på för att ställa frågor om två mord, stämde förstås Sunday Times och framställde sig själv som helt oskyldig.

Hunt verkar vara en riktigt ful fisk. En rättegång kollapsade när ett vittne backade ur, och när Sunday Times hade anlitat en säkerhetsfirma för att skydda tidningens vittnen inför förtalsmålet så hoppade firman av uppdraget – efter en dag. Och en annan säkerhetsfirma ville inte ens åta sig jobbet.

Men. Mer oväntat var kanske att Scotland Yard, istället för att jaga Hunt, stämde – Sunday Times. De hemliga polisdokument som tidningen kommit över, och som bevisade korruptionen, ville man ha tillbaka och denna tvist försvårade tidningens process med gangstern.

Men Sunday Times vann och det är en seger för journalistiken. Jublet fastnar dock lite i halsen när man inser vilka enorma kostnader som Sunday Times tagit – och riskerat – för denna undersökande journalistik. När maffian kommer knallandes med sina inhyrda advokater, då är det nog rätt skönt att som redaktör ha Rupert Murdoch i ryggen.

Vad denna – fantastiska – historia från England säger oss om medie-Sverige är inte givet, mer än att vi ska vara restriktiva med att göra det möjligt att hota medier med allt för stora skadestånd för förtalsbrott. Om det blir för dyrt att processa och en fällande dom kan kosta för mycket, då tvingas de redaktioner som inte likt Sunday Times har gott om pengar att avstå undersökande journalistik.

Sveriges Television, Göteborgs-Posten och aktörer på den nivån backar ju inte. Men en liten sajt? Ett frilanskollektiv? En ideell tidskrift? Det är viktigt att inte göra det för enkelt att skrämma till tystnad.