Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Svenska krusbär på mitt rum

Vi satt i mitt arbetsrum på centralredaktionen. Jag minns inte vilka vi var, det var så många idémöten, det var editionschefen Mattias Lundell som förde protokoll, men jag minns att kulturchefen Karin Olsson ville göra tv med poeter. I morgon är det premiär.

”Svenska krusbär” är en sommarsatsning från Expressen TV och först ut är poeten och författaren Bob Hansson. Han gör sin uppläsning på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm, och därefter ser det ut så här:

3/7: Anna Hallberg

10/7: Stig Larsson

17/7: Jenny Wrangborg

24/7: Joar Tiberg

31/7: Marie Silkeberg

7/8: Malte Persson

14/8: Lars Gustafsson

Det här programmet är inte som ”Primetime”, om man säger så, men en kvällstidning är ju också så mycket mer än bara ”EXTRA”-plattor och det som vi i tv kallar för ”BREAKING NEWS”. Men.

Opinionsjournalistik är viktig och det var nog ingen slump att Expressens allra första chefredaktör, som också kallades för huvudredaktör, var Ivar Harrie – rekryterad direkt från Dagens Nyheters kultursidor.

Bo Strömstedt var kulturchef när han 1977 tillträdde som chefredaktör, och just kulturen har alltid haft sin givna plats på Expressen. Jag menar nu inte på sidorna 6-7, för så har det inte alltid varit, men i en större mening: opinionsjournalistik är viktig bland annat för att den med subjektivitet kan utmana – ibland också de värderingar som frodas på andra platser i en tidning…

”Svenska krusbär” handlar om poesi, ta dig tid att lyssna.