Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Snabb och långsam journalistik

Från Husby till Lagos.

”Primetime” på kvällen och live-tv från Brasilien på natten.

Det är spännande nu.

Det talas ofta om snabb och långsam journalistik, och jag har själv använt begreppen i flera dragningar den senaste tiden – på Bonniers ägarmöte, för lokaltidningskoncernen Mittmedias alla chefredaktörer, för många andra.

Med snabb journalistik syftar jag på allt det nya. Realtidsrapporteringen på nyhetssajterna, uppdateringarna på mikrobloggar som Twitter, live-tv också på mediehusens mobila plattformar, delningarna på Facebook och – för att ta ett aktuellt exempel på en lansering från i torsdagskväll – möjligheten att publicera också video i bildappen Instagram.

Men utvecklingen går också mot ökad fördjupning. Tidskrifter som Fokus, Offside och Filter etablerar sig och vi lyssnar väl alla på poddar som ”P3 Dokumentär”. SVT sänder ”Min sanning” och den som zappar på sin tv erbjuds idag en rad Discovery-, Viasat– och TV4-dokumentärkanaler. Gå in i en kiosk och du ser Adolf Hitler i ögonen från flera omslag på alla dessa historiemagasin.

## Alltså: trenden är inte bara – som det ibland hävdas – snuttifiering eller rentav förflackning. Visst, den snabba journalistiken gör vi att vi kan informera vår publik direkt. Men ni vill också veta mer, inte bara läsa utan också lära.

Ett av mina första beslut som chefredaktör var att införa Expressens dagliga fördjupningsreportage. Långa, genomarbetade texter som ofta inte följer den allmänna nyhetsagendan utan breddar vårt innehåll.

Men jag är också stolt över de satsningar som vi gör på att skicka journalister till platser som kanske varit i nyhetsfokus, men där tv-teamen inte längre är kvar. Eller dit de ännu inte har hunnit.

I veckan har Kassem Hamadé, en av våra mest erfarna katastrof- och krigskorrespondenter, vanligtvis stationerad i Beirut i Libanon men lika ofta på uppdrag på andra ställen i världen, varit i – Husby.

Där brinner det inte längre. BBC, Al-Jazeera och New York Times rapporterar nu inte om kravallerna i Stockholmsförorterna och jag gissar att USA:s och Storbritanniens utrikesdepartement inte längre har några reservarningar för Sveriges huvudstad utfärdade.

De stora svenska medierna har också dragit sig tillbaka, Expressens ”Primetime” sänder inte live-tv.

## Livet i Husby går vidare och Kassem Hamadé, tillsammans med flera andra Expressen-kollegor, har varit i Husby för att i lugn och ro prata vidare med människorna där och låta dem kommentera annat än stenkastning mot poliser och brandmän.

Det har varit sida efter sida i tidningen och stort på sajten, och just detta är kvalitetsjournalistik: att ha resurser nog att producera och publicera sådana här ambitiösa uppföljningar.

Det är som med Terese Cristiansson och Jonte Wentzel, reportern och fotografen som gjort vår Afrika-resa och som i 40 dagar gett oss de mer okända berättelserna. De sov mindre än fyra timmar per natt, blev av tjänstemän och poliser tillfrågade om att betala mutor vid 22 tillfällen och gjorde det fem gånger… detta var, har vi förstått, ett äventyr.

Jag tycker att det är fantastiskt att Expressens dryga 1,6 miljoner dagliga läsare kan erbjudas sådana här reportage. Terese och Jonte har också bloggat, Expressen TV har visat deras inslag – och ofta har de också nyhetsförmedlat, inte bara under den här resan.

Som när ”Primetime” hade premiär och vi trodde att tv-programmet skulle domineras av en debatt på Publicistklubben, mellan Aftonbladets Åsa Linderborg och SVT:s Janne Josefsson, och det direktsända budgetmötet, mellan moderaten Anders Borg och socialdemokraten Magdalena Andersson. Men så blev det inte.

## TT skickade ut ett telegram om att svenska marinen avvärjt ett piratangrepp i Adenviken. Att HMS Carlskrona gripit in.

Programledaren Niklas Svensson kom plötsligt på att Terese Cristiansson och Martin von Krogh ju var i Somalia, händelsevis för ett reportage till vår Unicef-serie, och 20 minuter senare var de med via Skype och vittnade i tyv-sändningen om den fattigdom som skapar förutsättningar för piratverksamhet.

Otroligt, tycker jag, och snacka om både snabb och långsam journalistik.

”Primetime”, förresten, hade säsongsavslutning i torsdagskväll och jag vill tacka alla som gjort det möjligt att sända hundratals timmar live-tv.

De som oftast syns i rutan är förstås Niklas Svensson, programledarkollegan Anna Jernberg-Carlson och Sport-Expressens Axel Pileby. Men det är så många andra som också bidragit, och som jag också vill hylla.

Kvalitetsjournalistik är ett lagarbete. Jag brukar alltid påminna om det, när exempelvis Christian Holmén och David Baas vinner ”Guldspaden” men många fler har hjälpt till med att redigera deras undersökande journalistik, och det gäller oavsett om man är i Husby eller Lagos.

## Jag skriver detta klockan 02.08 på Midsommaraftons morgon, några av tidningens upplagor har haft deadline men det är ytterligare några kvar. På Expressen.se sänder vi live-tv från demonstrationerna i Rio med bilder från brasiliansk tv.

Det är nya tider.

Det är fantastiskt inspirerande.