Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nytt förslag om presstödet i dag

Svenska Journalistförbundet (SJF) gör i dag ett nytt utspel. Ordföranden, Jonas Nordling, skriver i DN om att det så kallade presstödet bör göras om till ett ”redaktionellt produktionsstöd”. SJF vill bland annat att det ska kunna ges till ”…verksamheter med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning som sin primära uppgift, och som är ansluten till det pressetiska systemet.”

Presstödet ska dock minskas om medieägaren delar ut vinst eller flyttar pengar inom koncernen, vilket väl får ses som kritik mot de tidningsgrupper – exempelvis Västerbottens-Kuriren – som idag kontrollerar både första- och andratidningar på en och samma ort.

Jonas Nordling skriver förvisso att ”kvarvarande fristående medieägare” ska ”skyddas via speciella övergångsregler”, men just det här förslaget från SJF kan ändå bara tolkas som att förbundet inte står bakom den konsolidering av lokaltidningsmarknaden som pågått en tid.

En viktig anledning för marknadsledaren på orten att förvärva den mindre tidningen har ju varit att de båda titlarna tillsammans delar kostnaden för ett gemensamt tryckeri och för tidningsutdelningen; om andratidningen konkurreras ut blir kostnaden för förstatidningen dramatiskt mycket större – bättre då med skattemedel, alltså presstöd, kunna driva andratidningen vidare.

SJF vill också att presstödet ska delas ut ”…neutralt inför kanal- och/eller distributionsform”. Jag tolkar det som att dagens presstödet inte längre ska riktas mot prenumererade morgontidningar? För så är det ju idag: reklamskatten tillkom för att finansiera presstödet, men flera kategorier – som gratistidningar och kvällstidningar – tvingas betala reklamskatt utan att vara berättigade till presstöd. Det är naturligtvis en knäpp ordning, alldeles oavsett vad man tycker om att skattepengar ska finansiera journalistik. (DN Kultur har illustrerat Jonas Nordlings artikel med en bild på flera titlar, som Aftonbladet och Expressen, som är lönsamma och som också därför inte är aktuella för något presstöd. Jag antar att det bara är en genrebild som inte ska uppfattas som direkt kopplad till själva texten.)

Själv är jag skeptisk till att söka bidrag från staten för att bedriva en oberoende journalistik. Driftsstödet, som det ju egentligen handlar om, borde bort. Distributionsstöd framstår som mer rimligt, det är ju dyrt att åka runt och lägga tidningar i brevlådor i glesbygder, men över tid blir också detta obsolet: redan nu erbjuder ju exempelvis Dagens Industri papperstidningsprenumeranter på Gotland att istället läsa iPad-upplagan.

Jonas Nordling vill att presstödet ”…uppmuntrar och stöttar nya utgivare”, men här specificeras inte hur. Skulle en renodlad nyhetssajt som är ansluten till PO/PON-systemet kunna tilldelas presstöd enligt den nya SJF-modellen? Måste denna sajt då vara en ”andrasajt” för att få skattepengar? Ska bidraget bara ges till förlustbringande verksamheter som nyligen lanserats? Eller kan det också ges till en app som Omni – framtagen av Schibsted? Det finns säkert svar på flera av de här frågorna, och det blir intressant att ta del av dem.

UPPDATERAT: I en tidigare version angav jag felaktigt NWT-gruppen som en av de koncerner som driver andratidningar med presstöd.