Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kvalitetsjournalistik och framtid

I dag vill jag uppmärksamma det som i debatten nog skulle definieras som ”kvalitetsjournalistik”. Vad just detta är kan man förstås diskutera – vilket bland andra Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och vd:n för Sveriges Radio, gjorde i en debattartikel för en tid sedan, och då blev det ett himla liv på alla möjliga tyckare.

Jag kunde då inte heller avstå från att ha åsikter om långa och korta artiklar, men låt mig nu först få visa presentationsbilder som jag nyligen visat för exempelvis Mittmedias tolv chefredaktör och på Bonnier AB:s ägarmöte. Jag tycker att dessa så kallade ”slides” väl sammanfattar att det finns två helt olika innehållstrender i vår bransch nu:

Bilderna här ovan fordrar förstås förklaringar och bör väl egentligen inte publiceras bara i en blogg så här, men min egentliga poäng är ju att den svenska dagspressen erbjuder kvalitetsjournalistik som Johanna Karlssons reportage i dagens Expressen. Johanna Karlsson minns ni – hoppas jag! – för hennes snarast sensationellt bra reportage i Sydsvenskan om svartarbete i Malmö, och nu skriver hon i vår artikelserie om svenska jobb:

”Den svenska dagspressen”? Jo, jag skrev så för att detta har varit en vecka där riksdagens konstitutionsutskott diskuterat tidningarnas ekonomi och där chefredaktörerna för de största titlarna gjort ett gemensamt utspel mot reklamskatten. Allt detta, naturligtvis, på grund av att flera dagstidningar har stora lönsamhetsproblem.

Det är allvarligt att mediernas möjligheter att producera publicistik minskar, men jag vill just därför gärna framhålla det reportage som vi idag publicerar. Artikelserien, ”Svenska jobb”, som inleddes av Niklas Orrenius, som – apropå just jobb! – slutat hos oss och börjat på DN, fortsätter nu med flera olika profilerade skribenter. Jag tror på både långsam och snabb journalistik, och Expressen kommer att fortsätta att mediehuset som satsar på berättande.