Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kungahuset och offentligheten

Förra veckan hölls det kungligt bröllop. Huvudstadens gator stängdes av, hundratals poliser och militärer kallades in, miljoner följde festen på tv.

Skattemedel och licenspengar pumpades in i ett PR-jippo för monarkin.

Och, egentligen, inget fel med det.

Vi har ju demokratiskt valt detta personfixerade statsskick, och i flera riksdagsbeslut låtit förtroendevalda bekräfta inte bara monarkins varande utan också det faktum att kungafamiljen ska försörjas av alla oss andra med apanage.

## Man kan tycka att det är rätt eller fel att Sveriges statschef ärver sitt ämbete, men inget politiskt parti hävdar – på allvar – något annat och medborgarna ställer hovsamt upp för sin kung. Både opinionsundersökningar och tittarsiffror talar för monarki.

Intresset för kungafamiljen är rekordstort och väl så. Ingen av dem har avsagt sig sina förmåner och allt fler verkar vilja ta del av dem. Med varje offentlig vigsel blir deras umgänge förstås också offentligare – inte bara brudgummarna, utan också bröllopsgästerna solar sig gärna i slottets glans.

Men den här veckan har offentligheten inte varit lika eftertraktad som förra veckan.

## Jag kan ju tycka att allt detta spektakel hör en annan tid till, men nu är det som det är. Expressen opinionsbildar för republik på ledarsidan, men nyhetsbevakar förstås exempelvis kungligheter som lyxsemestrar på Seychellerna i hus som kostar 50 000 kronor natten att hyra.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill struntade, till skillnad från kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, i att ge några intervjuer före bröllopet och hovet sa då att detta skulle ske efteråt. Men istället stack de, utan att tacka svenska folket för allt stöd.

Inte heller på bröllopsresan har Madde och Chris velat tala till tittarna och de som kantade Stockholms gator och torg.

När Expressen visade snälla utomhusbilder på paret, såna foton som det har publicerats hundratals av på prinsessan, svarade hon med att klaga på Facebook. Samma sociala media på world wide web som hon själv la ut bild från smekmånaden på, förresten, och det inför tiotusentals följare…

Hur kan det bli så fel från hovet? Inför bröllopet mörkade man till och med att Chris bytt jobb och slutat på den så kritiserade hedgefonden, som om prinsessans blivande makes yrkesval inte var relevant.

## Medborgarnas intresse för kungligheter och deras partners är ju fullt legitimt, eftersom någon av dem är eller ska bli Sveriges regent.

Och så pengarna, då. Insynen i hovets förvaltning är snarast obefintlig, eftersom statschefen inte omfattas av den annars grundlagsstadgade offentlighetsprincipen.

Men Sveriges Television har förtjänstfullt försökt granska ändå, och när en reporter i veckan frågade kungen om varför Statens Fastighetsverk pumpat in många miljoner i ett slott – Stenhammar – som testamenterats till staten men som kungen förfogar över privat, så slog det över.

– Fy fan! sa kungen och skällde på public service utsände genom att fråga varför de inte kunde hålla sig till sanningen?

## Det må väl vara att kungen inte är påläst på hur alla fastigheter förvaltas, vad som är ditt och mitt respektive hans är ju inte särskilt transparent – men så vill ju kungen också ha det.

Därför borde kungen be SVT-journalisten Johan Zachrisson om ursäkt.

Hovets informationsavdelning borde börja att svara i telefon, och gärna också lämna korrekta uppgifter om exempelvis prinsessgemåls yrken.

Oskyldiga bilder på kungligheter som valt att åka dit alla rika åker och fotograferas, bör man heller inte låtsas bli upprörd över. Att redovisa också bröllopsresor ger inblickar i statschefsfamiljens liv och ställer frågor som annars inte hade besvarats – det var ju, exempelvis, sådan rapportering som blottlade att EF-miljardären Bertil Hult lånade ut både privatplan och båt åt kronprinsessan,

Och om man som prinsessa själv åker i, säg, bussfilen i Stockholms innerstad har man valt att stanna i den offentlighet som man, faktiskt, kan avstå.

Medierna avstår hela tiden. Ni – alltså publiken – har ingen aning om hur mycket som vi inte skriver. Svensk press tillhör sannolikt världens mest återhållsamma.

Prinsessan Estelle, exempelvis, har väl aldrig varit på bild i någon tidning utan att fotot tagits i ett officiellt sammanhang eller av kungafamiljen själva?

## Jag kan göra den listan längre, men nöjer mig med att konstatera att det naturligtvis står hovet fritt att låta Chris inte ge någon enda intervju om vem han är. Och låta Madde gnälla över att hon nyhetsbevakas. Och låta kungen svära åt SVT.

Men bra PR är det inte.