Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Medier beställer inte bränder…

I morse var jag med i ”Gomorron Sverige” i Sveriges Television och diskuterade mediernas bevakning av upploppen i Stockholmsförorterna. Jag har i dag också intervjuats av Sveriges Radio, och bland annat berättat om att jag i går kväll var i Rinkeby Centrum och där var många internationella medier som rysk tv, dansk radio och brittiska BBC.

Jag stod och talade med två Rinkebybor när en reporter från estnisk tv kom fram och undrade om vi, och hon visste ju inte vem jag var, kunde bekräfta att svenska tidningar uppmanar till bränder och betalar pengar för att få bilder om någon eldar upp en bil?

”Nejnej”, sa de boende i Rinkeby och själv skrattade jag lite. Det var så bisarrt. Men nu sprids den här bloggposten i sociala medier, och då måste jag förstås dementera lite mer formellt. Nej, Expressen beställer förstås inga bränder.

Vi köper – som alltid –  bilder från nyhetsbyråer, frilansfotografer och privatpersoner, men vi undersöker tillkomsten och har därför avstått från visst bildmaterial eftersom vi då misstänkt att fotografen kunde vara gärningsman.

Journalistikens uppdrag är att dokumentera det som sker och nyhetsförmedla det som är relevant. Precis som under kravallerna i London och Paris, eller för den delen protesterna och oroligheterna i Teheran och Kairo, sprids användargenererat material också i etablerade medier.

Jag kan visserligen bara svara för Expressen, men jag tror att jag vågar påstå att inga seriösa svenska tidningar, radio- och tv-kanaler ens antydningsvis kommunicerar att man gärna ser en anlagd brand på bild – mot ersättning. Det förekommer helt enkelt inte.

Tidningen Journalisten mejlade mig frågor om detta och här är mitt svar:

”– Påståendet att kvällstidningarna skulle beställa bränder mot betalning hör till det mer bisarra jag tagit del av. Jag har sett den här uppgiften på Twitter tidigare, spridd av en AP-journalist, och i går kväll var jag själv i Rinkeby Centrum och hörde en reporter från estnisk tv fråga boende där om detta stämde. De dementerade, jag skrattade åt frågan – men nu inser jag att uppgiften sprids och får väl ta chansen att dementera själv.

– Naturligtvis uppmanar Expressens journalister inte till brott, vi ber inte om några bränder och vi betalar inte pengar till de som eldar upp egendom. Egentligen borde man väl inte säga mer än så, det är en så osannolik beskyllning att den väl knappast förtjänar särskilt många ord från en chefredaktör, men däremot är det förstås viktigt att klargöra att vi respekterar upphovsrätten och alltid ersätter uppshovsmän oavsett om de representerar nyhetsbyråer eller är frilansfotografer eller är privatpersoner. Men några bränder önskar vi inte.”