Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem teorier om TV4 News

TV4 News läggs ner. Jag kommenterar beskedet från Nyhetsbolagets styrelse för Resumé här, men mer intressant är kanske vad jag skrev – spekulerade! – inför lanseringen av 24-timmarskanalen: ”Jag tror på TV4 News om den har högt tempo och görs extremt prestigelöst”.

Det är alltid tråkigt när så ambitiösa innehållssatsningar som TV4 News inte lever vidare, men vi ska komma ihåg att TV4 fortfarande gör relevant nyhets- och samhällsjournalistik i sin huvudkanal – TV4 – där program som ”Nyheterna” och ”Kalla fakta” drar stor publik och vinner priser. Det hade varit fantastiskt om också Sverige hade kunnat få en dedikerad nyhetskanal, men man måste ha respekt för styrelsens beslut om det nu är så att möjligheterna till lönsamhet bedöms som ringa av dem som har hela beslutsunderlaget.

Teorierna om varför nyhetskanalen inte blev till samma framgång som föregångarna i Norge, Danmark, Holland, Polen – ja, i många andra länder med jämförbara marknader – är många. Det sägs nu starka ord om satsningen från flera medarbetare på Nyhetsbolaget och de känslorna får man också ha respekt för; engagemanget i TV4 News har varit stort och det förståeligt att besvikelsen är stor, också om ägarnas analys om ekonomin är rimlig.

Snacket i branschen går ungefär som jag sammanfattar nedan  – men lika lite som någon annan utomstående kan jag säga vad som stämmer här. Det finns säkert ännu fler teorier i svang, och kombinationer av dessa, men detta är vad jag hört glunkas:

TEORI 1: ”Nyhetskanalen var en bra idé, men tajmingen var fel. När TV4 News startades hade redan många tidningar en omfattande tv-verksamhet på nätet och mediekonsumenterna hade redan börjat titta på tv på olika on demand-tjänster på sina mobiltelefoner och läsplattor. Att då lansera en linjär broadcast-kanal var för sent.”

TEORI 2: ”Nyhetskanalen fick för små resurser för att kunna lyckas. Inga sena sändningar, inte tillräckligt med medarbetare för att kunna förlänga bevakningen vid stora nyhetshändelser. Initialt var det för snålt med cross promotion för TV4 News i stor-Fyran, alltså kanalen TV4, och dessutom hade TV4 News ingen egen nyhetssajt.”

TEORI 3: ”TV4 News såldes in till sponsorerna som en up market-kanal, eftersom det konceptet fungerat i grannländerna, men saknade den lite ruffigare nyhetspuls som en nyhetskanal fordrar. Program om vetenskap och långa Göran Rosenberg-intervjuer låter bra hos mediebyråer, men ger ingen nyhetskänsla. När det var snökaos i Stockholm sände TV4 News istället en repris från BBC World… och så vidare.”

TEORI 4: ”Det var inget fel på innehållet, att det tar ett år eller så att sätta innehållstänket och gå från program till mer nyhetspuls är inget konstigt. TV4 News var rätt bra på slutet. Men affärsmodellen var feltänkt; distributionen för dyr och publikprognoserna för positiva. Det blev till en omöjlig ekvation – trots att TV4 News var en bra kanal.”

TEORI 5: ”TV4 News läggs bara ned på grund av Bonniers lönsamhetskrav på verksamheterna, efter flera dyra förvärv av betal-tv-kanalerna C More samt tidskriftsförlag i USA är koncernen hårt skuldsatt. Planen var att ge TV4 News tre år att tjäna pengar, och det hade kanalen kanske klarat – om Bonniers fortfarande hade varit lika långsiktiga som förr.”

Detta är fem olika teorier, med lite olika ingångsvinklar, men det finns förstås fler. I sociala medier och i branschmedier har jag sett medarbetare på Nyhetsbolaget hävda ännu fler orsaker – men det är som sagt omöjligt för en utomstående att bedöma detta.

I söndags skrev jag en krönika om vikten av långsiktiga medieägare. Då syftade jag på dagspressens viktiga uppdrag i en demokrati, som civilsamhällets vakthund, men min önskan kunde också gällt tv-branschen. Dock är det så, och det föreföll också facket på Nyhetsbolaget hålla med om i de kommentarer som jag såg i går, att det måste finnas en hållbar ekonomi. Om TV4 News förlorar många miljoner kronor och ledning och styrelse inte ser några möjligheter att vända utvecklingen, då är det ohållbart att driva TV4 News vidare. Hur gärna vi tittare än vill se den.