Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Vem vill inte ha byline i dag?

Det här är oroväckande läsning för alla som värnar tryck- och yttrandefrihet: ”KU: Fotolagen inte i konflikt med TF/YGL”. Det handlar konstitutionsutskottets behandling av förslaget om en ny lag som ska kriminalisera viss fotografering, en fråga som jag flera gånger uppmärksammat här.

Medievärlden intervjuar nu riksdagsledamoten Helene Petersson och i texten konstateras att det, givet vissa förutsättningar, ändå går att ta bilder också i exempelvis omklädningsrum där det normalt vore ett lagbrott. Men det intressanta är det här uttalandet från S-politikern:

”Dessutom gör ju meddelarskyddet att det är svårt att hitta den som tagit bilden.”

Resonemanget har förekommit tidigare i den här debatten, och i realiteten handlar det alltså om att lagstiftarna själva snarast uppmanar medierna till att ibland runda lagens långa arm genom att i tveksamma fall inte ange vem som tagit ett specifikt foto. Förmodligen är det en effektiv metod, man kan ju svårligen tänka sig husrannsakan och beslag för att i redaktionernas system spåra vem som skickat in en bild eller film, men det kommer säkert utveckla sig metoder för medierna att omöjliggöra eventuell rättsskipning?

Rimligt? Ja, givet det nya läget – och till och med de som beslutar om lagen verkar ju föreslå detta.

Men ändå. Är det rätt? Som om Expressen skulle lämnat in den där illegala pistolen i Malmö anonymt, istället för att med namn och bild låta medarbetare stå bakom den undersökande journalistiken, bara i syfte att undandra sig eventuell brottsmisstanke.

Jag förstår Helene Petersson och just så kommer nog redaktionerna att göra, också Expressen, eftersom vi måste skydda våra fotografer mot denna kritiserade fotolag. Men det borde verkligen inte behövas, lagen är inte bra som den är föreslagen nu.