Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Tidningskriget i New York

Mediechefer från hela världen har i dag samlats på hotell Mariott Marquis i New York, för att delta in INMA:s världskongress, och en bit ifrån mig i konferensrummet sitter flera svenska chefredaktörer och tidnings-vd:ar. Alla, skulle jag nästan kunna slå fast, med mobiltelefoner i sina händer samtidigt som kollegor från alla möjliga mediehus står på scenen och berättar om nya satsningar. Nyss hörde vi om sociala medier-nätverk i Indien.

New York är ju en spännande mediestad. New York Times är en fantastisk tidning på alla sätt – utom till formen – men den är också rätt förutsägbar:

NYT:s vice vd Yasmin Namini väntas för övrigt bli vald till INMA:s nye ordförande dessa dagar, efter Times of India-vd:n Ravi Dhariwal, och i denna styrelse sitter dessutom Expressens vd och svenska Tidningsutgivarnas ordförande Bengt Ottosson.

Tabloiderna här är mer raka i sitt tilltal, om man säger så, i skildringen av de terrormisstänkta:

Detta är New York Post, en del av News Corp-koncernen och därför – lustigt nog – systertidning til affärstidningenl Wall Street Journal. Post har fått mycket kritik för sin bevakning av Boston-bomberna, man har publicerat flera felaktigheter och ännu fler tveksamheter, men självförtroende saknas inte. Chefredaktör Col Allen är dock inte den som brukar delta i såna här mediekonferenser, men andra chefer från Rupert Murdochs medieimperium deltar på INMA.

Här är konkurrenten:

Daily News var länge en del av Tribune-koncernen, men ägs sedan två decennier av Mortimer Zuckerman och chefredaktör är Colin Myers, tidigare på engelska News of the World – som ju lades ner av Rupert Murdoch. Personrelationerna ska inte underskattas när man analyserar konkurrensen, Murdoch & Zuckerman åker inte direkt på konferenser ihop och chefredaktörerna Col Allen och Colin Myers gör inte någon gemensam podcast. Om man säger så…

Medan jag skriver detta berättar en kollega från Sydafrika om hur en 155 år gammal broadsheet blev till ”compact” på bara några veckor. Jag ska lyssna på det nu.