Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SR-debatten oroar

I dagens Svenska Dagbladet skriver företrädare för Tidningsutgivarna om vårens stora mediefråga: Sveriges Radios plan på att lansera en ny sajt som, befarar många, kan hota lokaltidningarna möjligheter att över tid vara konkurrenskraftiga på nätet.

Den oron kan vara onödig – men det kan ingen veta. Därför är det så viktigt att diskutera rimligheten i att ett public service-bolag, vars verksamhet regleras av staten och vars finansiering förutsätter politiska beslut, uttalar en ambition om att konkurrera ut dagspressen som man kan läsa i senaste numret av Radiotidningen, där ju SR säger sig vilja bli ett alternativ till Aftonbladet.se.

Du läser debattartikeln här och i Dagens Nyheter i dag ifrågasätter också Clas Barkman SR:s planer. Och Charlotta Friborg, tidningschef för Corren, och Thomas Peterssohn, vd för Mittmedia, uttalar sin oro.

Men kanske är det något annat än att SR gör om sin sajt som oroar mig mest, för självklart ska SR finnas på nätet. Debatten nu handlar om omfattningen och om hur public service, kanske, kan komma att hota de oberoende medierna. Då hotas ju den mångfald som är en förutsättning för en bred nyhetsförmedling.

Nej, det som oroar mest är kanske SR-medarbetares putslustiga kommentarer på temat ”har-ni-inte-vetat-att-vi-redan-har-nyheter-på-nätet-?”. Som om det vore som om alla inte visste det, som de inte förstår allvaret i den fråga som TU tar upp på Svenskans debattsida. Och om SR-personal kan avfärda en relevant debatt så, då är det nog relevant att ifrågasätta om bolaget kommer att kunna/vilja leva upp till anslagsvillkoret om att anmäla nya tjänster till regeringen för förhandsprövning.

Hittills har detta aldrig hänt, men jag hoppas att public services viktiga roll i samhället kan dryftas utan förenklingar i argumentationen.