Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Primetime och bomberna i Boston

Just nu pågår ”Primetime” och premiärsändningen blev mer dramatisk än någon hade önskat. Men det började ungefär som vi redaktören Fredrik Sjöshult hade planerat:

Expressen TV sände direkt från stödmanifestationen för Omar Mustafa utanför Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen, och dessutom ifrån Publicistklubbens debatt med bland andra Janne Josefsson och Åsa Linderborg.

Det var även live-tv från Sveriges Television inför budgetdebatten i ”Aktuellt” och i studion gästades programledaren Niklas Svensson av bland andra V-ledaren Jonas Sjöstedt, M-riksdagsgruppledaren Anna Kinberg Batra och Expressens egen K-G Bergström.

Men ”Primetime” bevakade också världen ikväll: det var live-rapport från Thailand, där vår reporter Michael Töpffer berättade om mötet med den dödsdömde svensken som vi intervjuat i Malaysia, och det var live-rapport från Venezuela, där vår utsände Kassem Hamadé berättade om valet. Vi visste inte riktigt hur det skulle gå med tekniken, men fick upp rörliga bilder på båda. Men då hade ju den här nyhetskvällen inte ens börjat.

Mitt under en nyhetssändning kom då plötsligt ett TT-telegram om att svenska marinens HMS Carlskrona hade ertappat pirater i Adenviken – och när Niklas Svensson läste upp detta lade han till:

”…och vi söker vår reporter på plats i Somalia.”

För Terese Cristiansson var ju där. Och snart stod hon i tv och berättade om jakten på pirater. Och strax därefter kopplade teknikansvarige Mikael Koff och de andra i kontrollrummet upp HMS Carlskrona där den informationsofficeren ombord berättade om vad som hänt. Plus att ”Primetime” kunde visa marinens bilder på piraterna.

Bara detta var ju otroligt – vilket nyhetstryck under premiärsändningen! Men då hade ju den här nyhetskvällen inte ens börjat:

Det pågick en livesändning från SVT–huset där reportern Kristoffer Törnemalm pratade om budgetdebatten – men så bröt Niklas Svensson in och sa att det kommit uppgifter om explosioner under Boston Maraton. Bara sekunder senare kunde ”Primetime” koppla in direktsända helikopterbilder från Boston från nyhetsbyrån Reuters.

Här arbetar nu alla våra redaktioner tillsammans – tidningen, sajten och Expressen TV – och nyss intervjuade programledaren Anna Jernberg Carlson vår utrikesredaktör Mats Larsson som kommit in hit:

Anna Jernberg Carlson här ovan alltså, som egentligen skulle leda programmet först i morgon men nu ryckte in och bistod Niklas Svensson. Vi har också gett uppdateringar från nyhetsdesken på Expressen.se:

Här står editionschefen Annsofie Näslund och förmedlar senaste nytt.

Premiärsändningen pågår än, men jag kan redan nu säga att jag är mycket stolt över de insatser som våra medarbetare har gjort och ännu gör i kväll. Jag kan inte nog berömma det engagemang som alla visar när det sker stora nyheter.

Såna här nyheter är mycket hemska, men det är också vid sådana här tillfällen som journalistiken är som viktigast för att förmedla information och kunskap.