Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nya medier mer spännande än SD

Det nya var inte att Expressens reportrar David Baas och Christian Holmén avslöjade ännu en ledande sverigedemokrat med att uttrycka sig rasistiskt. Det har vi ju sett och hört förr. Det nya var heller inte att nyheten publicerades först i Expressen TV. Det har skett tidigare och är väl mer tidens tecken: Expressen, och många andra dagstidningar, är idag mediehus med större räckvidd digitalt än i print.

Nej. När jag utvärderar torsdagskvällens egna nyhet – framtagen av vår prisbelöna grupp för undersökande journalistik, den som nyligen tilldelades ”Guldspaden 2012” för andra scoop om just Sverigedemokraterna – är det istället själva helheten i publiceringen som intresserar mig.

Det intresserar nog inte särskilt många andra, det inser jag, men om man fascineras av det journalistiska hantverket omställningens år 2013 kan det ändå vara relevant att påminnas om att det var i ”Primetime” som programledaren Anna Jernberg Carlson klockan 18.30 i går kunde presentera nyheten.

Sedan fick se tv-inslaget som David Baas och Christian Holmén hade gjort, och efter nyhetssändningen och därefter sporten med Axel Pileby blev det politik igen i Expressen TV. Då direkt från hotell Clarion i Stockholm – där Niklas Svensson ledde ännu ett ”Bar & Politik. Det programmet ska jag be att få återkomma till i dagarna, det är ju nominerat till ”INMA Awards” nästa vecka, men nu var det spännande att se hur väl kvällstidnings-tv fungerar också när man kombinerar det som i tv-världen är BREAKING NEWS och den mer tablålagda utsändningen av ”Bar & Politik”.

För i Expressens politikutfrågning #barpol – som det kallas på Twitter – medverkade inte bara LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson och Svensk Näringslivs vd Urban Bäckström. Här stod också högaktuella S-toppen Ylva Johansson på scenen, liksom arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Bland andra. Här intervjuades även socialminister Göran Hägglund och allt detta i direktsändning.

SD-avslöjandet togs upp just denna helhet tycker jag säger mycket om medieutvecklingen nu. Det fanns en tid där Expressen skulle ha uppfattas som ”en tidning”, och så kanske det fortfarande är – hos de som inte hänger med. Men realtidsrapporteringen på nätet, mobila satsningar och inte minst tv-innehållet i program som ”Primetime” och ”Bar & Politik” förändrar hela nyhetsflödet. Redan i går kväll citerades Expressens uppgifter av alla andra stora medier, eftersom vi gick ut med dem i tv först.

Jag skulle ljuga om jag här, i bloggen, tvärsäkert påstod att jag vet vart denna resa leder oss. Men den är spännande att vara med om, och även om vi på Expressen – liksom alla andra mediehus som ligger långt fram – kommer att förirra oss ibland, så är det ändå rätt att börja gå åt rätt håll.

”Primetime” och ”Bar & Politik” är bra exempel på att exempelvis Expressen kan producera både live-tv och mer planerad, tablålagd debatt i större format inför publik. Vi gör det naturligtvis annorlunda än de traditionella broadcast-kanalerna, men det är också avsiktligt: vi har olika roller på mediemarknaden, och det Expressen TV – och för den delen Aftonbladet TV – tillför är ju rörlig bild i kombination med text och allt annat som vi har på våra sajter.

Vi vill vara snabba, sända live-tv omedelbart – men är förstås väl medvetna om att vi saknar de resurser och de erfarenheter som TV4 och Sveriges Television har. Vi har dock olika uppdrag, skulle jag vilja påstå, och vare sig Expressen TV eller Aftonbladet TV har i nuläget några som helst broadcast-ambitioner.

Men jag tror – nej: jag är övertygad om! – att vi kan bidra med ett bra innehåll i de digitala kanalerna.