Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalister är inte poliser

Det här är väl egentligen självklart. Men ändå inte. Martin Ahlquist, chefredaktör för tidskriften Fokus, förklarar varför redaktioner inte lämnar sitt researchmaterial till exempelvis polisen och Skatteverket. Du kan läsa resonemanget här, och bakgrunden är en granskning av en finansman som Fokus var delaktig i.

Jag har själv stött på frågan. Efter att i ett reportage ha berättat om vilken grupp personer som var skyldiga till en – ouppklarad – mordbrand, så hörde polisen av sig och undrade artigt om jag ville bistå med gärningsmannens identitet. Det ville jag, förstås, som varje god samhällsmedborgare. Men det kunde jag ju inte.

Som journalist tar man ibland emot uppgifter som lämnas av så kallade ”meddelare”, som alltså utnyttjar det anonymitetsskydd som stadgas i Tryckfrihetsförordningen, och dessa personer kan inte identifieras ens om de är kriminella som polisen vill lagföra.

Vi har helt enkelt olika roller, det är inte precis som i England där en avslöjande artikel kan avslutas med orden: ”Vår research är tillgänglig för polisen.”