Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Eskilstuna-Kuriren gör rätt

”Vi låter oss aldrig tystas”, skriver i dag Peo Wärring. Han är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren och det är ett uppdrag som förpliktigar; under Andra världskriget stod Eskilstuna-Kuriren, precis som Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, upp mot nazistiska strömningar genom att försvara tryckfriheten. Den tidens samförståndsanda fick myndigheterna att vid hela tre tillfällen dra in Eskilstuna-Kurirens upplaga, men den legendariska chefredaktören J A Selander fortsatte med sin kritik. Historien gav Eskilstuna-Kuriren rätt.

Nu handlar det om skadegörelse, och den sammanträffar med tidningens bevakning av den lokala krogbranschen. Men vad än polisens förundersökning leder fram till, såna här brott är ju inte alldeles enkla att lagföra, så är det viktigt att påminna om värdet av en kritiskt granskande journalistik som vågar konfrontera också lokala affärsintressen.

Jag har tidigare bloggat om bland annat Östgöta Correspondenten, som också haft medarbetare som hotats sedan man skrivit om restaurangnäringen, och det hedrar de journalister som verkar på mindre orter att man orkar stå upp för nyhetsförmedlingen. Stockholm, exempelvis, är ju en så stor stad att det knappast är sannolikt att den reporter som rapporterar om en krog springer ihop med krögaren ifråga. Så är det förstås inte i Eskilstuna, eller kanske ens inte i Linköping, och därför har jag så stor respekt för det som jag brukar kalla för ”ryggraden i svensk journalistik”: nämligen lokalpressen.

Hot, och till och med handgripligheter, är dessvärre inget som vi på Expressen är obekanta med heller. Men den som kan sitt medie-Sverige vet att engagemanget för god journalistik och det fria ordet är starkt, alldeles oavsett vad en inte sällan onyanserat aggressivt tyckar-mobb kanske ger sken av i sociala medier. Det debattklimatet är inte oviktigt. Om fler såg bortom egna agendor och inte hela tiden sökte dra ner gabflabb med 140-teckensformuleringar, skulle den demokratiska gärning som bland annat Eskilstuna-Kuriren tagit sedan 1890 uppmärksammas och hedras mer. Ett sätt att försvara publicistiken är att ta avstånd från alla former av påtryckningar – som skadegörelse.