Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Daft Punk och musikjournalisterna

Skivbolag som vill kontrollera journalister är ju inget nytt. Men Dagens Media berättar nu om ett försök att tvinga recensenter att skriva på ett avtal om att inte publicera sina åsikter om Daft Punk förrän ett givet datum.

Ett oskick, förstås, och Expressens Anders Nunstedt och Aftonbladets Markus Larsson sa nej. Andra journalister skrev dock på, och riskerar enligt uppgift att stämmas i domstol om de ändå skulle skriva vad de tycker om musiken.

Jag vet inte hur andra mediers medarbetare resonerar, men jag tycker att man ska vara restriktiv med att ingå juridiska överenskommelser med den som man ska skriva om. Det finns förstås alltid undantag att göra, men Daft Punk-skivan hör förstås inte dit. Grundinställningen bör vara att avstå såna här avtal.