Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Nilson – 50 år på Expressen

I dag har Ulf Nilson, 79, skrivit i Expressen i 50 år. Per Wrigstad som var chefredaktör 1960-1976 var den som tillsammans med Nils Hallerby värvade Ulf från Aftonbladet. Tidigare hade Ulf varit på bland annat Se!

När sedan den legendariske New York-korrespondenten Arne Thorén slutade med dubbeljobbet för Expressen och Sveriges Television och blev tv-man heltid, så tog Ulf vid i USA. Per Wrigstad skriver i memoarerna ”Så här var det” (Norstedts):

20130310-131108.jpg

I dagens Expressen uppmärksammas världsreporterns karriär i en sex sidor lång intervju. Cecilia Hagemöter en skribent som fortfarande vill utmana sina läsare och meningsmotståndare:

Jag får ibland frågan om varför Ulf Nilson fortsätter att skriva i Expressen? Inte sällan ställs den frågan efter att han orsakat sociala medier-debattörer blodstörning. Svaren är egentligen ganska enkla: Ulf vill fortsätta – och han bidrar med erfarenhet och perspektiv som inte alltid hörs i den svenska debatten.

Ivar Harrie, Per Wrigstads företrädare, slog ju fast att Expressen ska ”roa, oroa och förarga”. Få – om någon? – har gjort detta lika ofta som Ulf. Det är en tillgång för alla som vill göra en tidning som inte präglas av likriktighet och där endast för tillfället mer politiskt accepterade skribenter skriver.

Jag vill som ansvarig utgivare vara mycket tillåtande i mitt förhållande till opinionsjournalistik. Den som önskar missförstå denna omsorg om starka liberala frågor som tryck- och yttrandefrihet, kan förstås välja att vantolka vidsyntheten som att Expressen abdikerar från redaktörsansvar.

Så är det inte. Allt som skrivs får inte publiceras. Allt som får publiceras vill jag inte publicera. Men jag tror på mångfald i åsikter – också om jag inte håller med om allt. Per Wrigstad sammanfattade också detta väl i sin bok:

”Jag tog gärna dusterna med Ulf för glädjen att ha en medarbetare med hans eruptiva kraft.”

50 år i Expressens spalter i dag!