Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Public service sedan 1880 i Norrtälje

Är det bra eller dåligt för invånarna i Norrtälje kommun om Sveriges Radio plötsligt lanserar en dygnet runt-bemannad nyhetssajt där?

Om 18 radiojournalister gör inte bara radio om Roslagen och speedwayklubben Rospiggarna?

Om Sveriges Radio också skriver artiklar och sänder ut webb-tv om Norrtälje?

Titta på exemplet här intill: så skulle det kunna ut om Sveriges Radio (SR) storsatsade också i Norrtälje.

Sajten du ser är bara en dummy, något som endast ska visa på hur det kan bli, men låt oss återkomma till det.

I går skrev jag om Sveriges Radios planer på att göra om Sverigesradio.se till en nyhetssajt som – enligt SR:s eget organ Radiotidningen – ska utmana Aftonbladet.se och göra det med bland annat nyheter om sport och musik.

Den 10 april ska den nya nyhetswebben lanseras. Bemannad dygnet runt med 18 journalister, som har tillgång till allt innehåll från public service-bolaget.

## Jag var inte kritisk. Jag kommer att konsumera SR:s utmärkta kvalitetsjournalistik också på nätet.

Min poäng var en annan. Nämligen hur SR-satsningen överensstämmer med de anslagsvillkor som staten fastställt?

SR står ju under statlig kontroll i den mening att verksamheten bedrivs i enlighet med det sändningstillstånd som politikerna beslutar om; finansieringen av SR beslutas av riksdagen; innehållet i SR övervakas av Granskningsnämnden som är en statlig myndighet; SR ägs av en förvaltningsstiftelse vars ledamöter föreslås av politiska partier och utses av regeringen; den politiskt tillsatta stiftelsen tillsätter en bolagsstyrelse som sedan beslutar om programutveckling… och så vidare.

Inget av detta är egentligen konstigt – vilka ska styra public service om inte folkvalda politiker?

Men ofta uppfattas en redovisning av kopplingarna mellan staten/politikerna-public service som en misstroendeförklaring. Som om den som summerar de faktiska förhållandena i själva verket vill antyda att det är förtroendevalda riksdagsledamöter som lägger sig i nyhetsvärderingen på ”Dagens Eko” eller vilka ämnen som ”Kaliber” ska granska…

Så är det förstås inte.

## Jag tror inte för ett ögonblick att nyhetsjournalisterna på Sveriges Radio låter sig påverkas av några andra än sina ansvariga utgivare.

Men det är en relevant diskussion att ifrågasätta hur förhandsprövningen av nya tjänster ska ske?

Public service-bolagen ska ju, enligt sina anslagsvillkor, till regeringen anmäla vilka eventuella nya tjänster som de vill lansera. Men vad betyder detta? Vad ska anmälas? När? Och vad blir konsekvensen av en utebliven prövning?

Jag ställde frågorna i går, efter att SR i sin egen tidning uttalat att man vill bli Sveriges ledande nyhetssajt.

Och jag exemplifierade gränsdragningsproblematiken med att påvisa hur det skulle kunna se ut om exempelvis kanalen P4 skulle börja ge ut lokala gratismorgontidningar. Eller om kanalen P3 skulle dela ut en gratis kvällstidning.

Det var en liten lek med en form och distributionskanaler, och kanske var det för konstigt.

## Mitt tankeexempel missförstods och det fanns till och med folk som på allvar trodde att jag – och andra debattörer – inte vill att SR alls ska få nyhetsförmedla på nätet. Och som frågade mig om jag inte visste att SR redan gjort detta i många år?

Jodå. Jag sökte bara svaret på frågan om när vi alla anser att licensmedel används på ett sätt som förfelar hela den – vällovliga – idé som public service är?

Tillåt mig att testa ett – övertydligt? – exempel till: sedan 1880 har Norrtelje Tidning tagit ansvar för att bevaka sitt spridningsområde och än idag läser sju av tio Norrtäljebor sin lokaltidning.

Med 14 000 i upplaga och en minskning med bara 200 exemplar i fjol är Norrtelje Tidning en stark garant för en journalistisk genomlysning av en rätt typisk svensk kommun; med 45 000 läsare varav 31 000 i kommunen finns ett stort genomslag för bevakningen.

Här, påstår jag, har vi ryggraden i svensk publicistik. Om man undrar var cirka 5 000 tidningsjournalister gör så ska man kolla Norrteljetidning.se och torsdagskvällens bevakning av Rimbos framgångar i handbollen.

## SR satsar inte på Norrtälje idag. Lokalradiostationen Radio Uppland lägger sin kraft på Uppsala och det kan man ju förstå. Men tänk. Om. Om de 18 journalister som SR vill ska utmana Aftonbladet.se istället skulle utmana Norrteljetidning.se?

SR, som får sina pengar fördelade av riksdagen, skulle förstås snabbt konkurrera ut den dryga 132 år gamla lokaltidningen som bara har cirka två tjänster avsatta för sin sajt. Men sedan då?

SR har inte sänt sedan 1880 och sajten är ännu yngre – den startades 1995. Under 2013 ska SR spara 120 miljoner kronor och hur public service ska få sina pengar i framtiden vet ännu ingen, det diskuteras olika modeller och – för att vara väldigt konkret – om SR nu hade valt att satsa på just Norrtälje kommun kan man nog inte vara säker på att detta är för alltid. För det är inte SR-sajten om Norrtälje som SR kommer skydda om finansministern, Anders Borg eller Magdalena Andersson, vill lägga sig i hur SR spenderar sina pengar om X antal år.

## Nej, det blir nog också fortsättningsvis Norrtälje Tidning som läser kommunens post och skriver om affärslivet i Edsbro. Därför är lokaltidningen så viktig.

I Norrtälje är NT allt: i sitt tilltal både kvälls- och morgontidningen som i går kväll skrev först ”hatderby” och sedan ”superderby” om Rimbos handbollsseger över Skånela. Men också tv-stationen som visade målen på sajten.

Det är lilla Norrtelje Tidning jag värnar när jag vill ha klarhet i hur förhandsprövningen av public service-bolagens nya tjänster ska gå till. Stora och stabilt lönsamma mediejättar som Aftonbladet och Expressen, för att bara nämna två exempel, är inte hotade.

Men om public service kan konkurrera ut lokaltidningarna är det inte bra för invånarna i exempelvis Norrtälje kommun.