Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kan en reporter vara med i Amnesty?

I går kväll var jag på Harry´s i Gävle och deltog i en debatt som Svenska Journalistförbundet (SJF) arrangerade. Tillsammans med Maria Brander, chefredaktör för Gefle Dagblad, Leif Eriksson, chef SR Gävleborg och Sven Johansson, chefredaktör Arbetarbladet, diskuterade jag vad som egentligen gäller för oss som jobbar med publicistik. Så här formulerade SJF ämnet:

”De allra flesta är överens om att ett politiskt engagemang inte går att kombinera med ett arbete som journalist. Men hur nära kan en journalist vara makten utan att objektiviteten skadas? Och, hur går det ihop med journalistrollen att vara djupt engagerad i kyrkan? I hyresgästföreningen? I Amnesty? Kan en sportjournalist vara engagerad i den lokala fotbollsklubben? Kan en kommunreporter skriva på ett upprop för folkomröstning?”

Åke Pettersson, tidigare programledare på ett mediegranskade program på Sveriges Radio, var moderator och på flera punkter var mediecheferna rätt överens. Nej, man kan inte som politisk reporter vara gift med exempelvis en minister. Nej, det är kanske inte lämpligt att ha ett förtroendeuppdrag i en idrottsförening som den egna redaktionen bevakar. Och så vidare. Ganska självklara saker, verkade också publiken tycka, och mest pratade vi nog om sociala medier. Vi fick höra om SR-medarbetare som ombads plocka bort mindre lämpliga bilder från sina privata Facebook-konton, och jag berättade om vikten av att särskilja privat- och yrkesliv om det förra riskerar att påverka förtroendet för det senare. Men, och där vi alla också överens, ett mycket aktivt liv i sociala medier och en god kunskap om hur man informerar sig och själv sprider nyheter på dessa plattformar är meriterande.

SR har sin handbok och Expressen sin kvalitetspolicy, men många frågeställningar har inga givna svar. Gott omdöme, kloka råd från kollegor och – om man är tveksam – en diskussion med sin chef är nog en bra hållning om man är journalist.

Hur var det med kyrkan, då? Och Amnesty? Vi svarade nog aldrig riktigt på detta, men min generella inställning är att det är bra om journalister engagera sig i det samhälle som man ska skildra. Men det beror förstås på vem man är; en sportreporter bör förstås inte också företräda en större klubb på orten… och så vidare. Men om man inte är bostadsreporter eller skriver på ledarsidan om skatter för bostadsrätter, så går det nog att sitta med i bostadsrättsföreningens styrelse. Man får ta det från fall till fall om det inte är givet.