Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Guldspaden för SD-skandalen?

Expressens David Baas och Christian Holmén har nominerats till ”Guldspaden” av Förenigen Grävande Journalister. Avslöjandet av hur ledande SD-politiker uppträdde våldsamt och rasistiskt fick ett enormt genomslag och dominerade alla stora nyhetsmedier under en vecka. Morgon efter morgon vaknade jag till tv-nyheter i TV4 och Sveriges Television där man kunde se Expressens tv-inslag återges med generös kredd.

Just det sista är jag extra stolt över. Jag har i flera sammanhang framhållit just att Expressen hela tiden utgick från tv-publiceringarna och att, kanske för första gången, både papperstidningen och sajten fick förhålla sig till hur Expressen TV planerade avslöjande. Därför är det roligt att Baas och Holmén nu nomineras i den särskilda ”Webbklassen”.

I ”Webbklassen” finns också nomineringar från Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Norrländska Socialdemokraten. Men jag säger till mina medarbetare – och konkurrenterna – som jag alltid brukar säga: Är man prisnominerad har man vunnit! Njut! Var stolt!

Läs hela listan av nomineringar här och tänk på den här sammanställningen nästa gång som du hör någon påstå att det inget är att se på tv, att det bara är skval i radion, att morgontidningarna bara innehåller annonser eller att kvällspressen endast uppmärksammar kändisar. Tramskritik, förstås, som alla som kan något om media vet. Men det är ändå upplyftande att se en sån här sammanställning av god journalistik.

David Baas och Christian Holmén gjorde ett fantastiskt arbete med SD-skandalen, och de fick god hjälp av många medarbetare på bland annat Expressen TV. Ett tack och grattis till dem också.