Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Medierna rättar sig om Expressen

Radioprogrammet ”Medierna” har nu publicerat en korrigering av inslaget om Expressen för två veckor sedan.  Det är bra, och jag upprepar gärna det jag påmint om i olika sammanhang: ett dåligt inslag gör inte ett bra program dåligt, fel kan alla göra – men de ska rättas. ”Medierna” har nu gjort detta, både i radio och på nätet, och skrev i går kväll exempelvis detta på sin sajt:

Det uppmärksammade reportaget handlade om opinionsmätningar och många lyssnare fick nog uppfattningen att Expressens reporter och redigerare hade övertolkat bland annat förtroendesiffror för C-ledaren Annie Lööf.

Jag ansåg dock att intervjun med mig var, som det kallas, ”fulklippt” och kritiserade inslaget här och här och här. För mig var det viktigt att slå fast att reportaget var så osakligt att det gav en missvisande bild.

Nu skriver ”Medierna” bland annat så här:

Jag och ”Medierna” var inte överens om allt, men nu är saken utredd och jag tycker att det hedrar det mediegranskande programmet att man både på Sveriges Radios sajt och i etern redovisat min kritik och dessutom tillstått fel som man tidigare bekräftat i bransch- och sociala medier. Den som vill höra dagens inslag om kritiken mot inslaget kan göra det på ”Mediernas” sajt när det läggs upp där.

Det är viktigt att de etablerade medierna är transparenta och detta gäller förstås också Expressen. Vi har en fast rättelsespalt varje dag och den självkritiken är vi inte ensamma om; mest känd är nog ansedda New York Times rättelsespalt och bland stora svenska redaktioner var väl Svenska Dagbladet först ut med dagliga rättelser? Missförstånd och fel drabbar alla, och de senaste årens största skandaler har händelsevis drabbat så seriösa medier som BBC och tidskriften New Yorker. Men just därför är det viktigt att våga rapportera också om det som kanske inte blev så bra; hur man rättar sig kan man alltid diskutera och vi på Expressen har exempelvis testat med att ange klander från Pressens Opinionsnämnd på vår löpsedel – ett initiativ som Allmänhetens Pressombudsman för övrigt recenserat som ”föredömligt”. Fast räcker det med löpet? Och: är inte publiken mer betjänt av bakgrundsresonemangen, om hur det kunde bli fel, än att konstaterandet att det var så? Jag vet inte. Men det är en intressant debatt utan, faktiskt, rätt eller fel svar…

Jag ska inte här lista allt som genom åren gått snett i tidningar, radio och tv utan nöjer mig med att konstatera att debatten om allt från förtydliganden till genmälen och det som hör korrigeringarna till intensifierats de senaste åren. Samtidigt är de flesta stora medier engagerade i den nya organisationen Utgivarna där vi diskuterar framtidens medieetik och det eventuella införandet av en ny gemensam Allmänhetens Medieombudsman. Spännande snack, det kan jag lova, och denna fråga tog ”Medierna” också upp i dag. Bland annat intervjuades jag om varför det vore bättre för tittare, lyssnare och läsare med en enda instans för medieetiken.

Det var det. Jag stannar vid det positiva med att ”Medierna” nyanserat sin bild av Expressen & opinionsmätningar. ”Nu vänder vi blad”, konstaterade @Expressen på Twitter i går kväll.