Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Näthat i Kulturnyheterna

I går kväll medverkade jag i ”Kulturnyheterna i SVT. Programmet kan inte bäddas in av rättighetsskäl, meddelar SVT Play, men du ser hela sändningen här. Inslaget om artikelkommentarer börjar 5,30 minuter in i programmet.

Intervjun som gjordes handlade mycket mer om vad näthatet ofta handlar om – ”främlingsfientlighet och rasism”, berättade jag – men i inslaget fokuseras också på anonymiteten. Journalisten Leo Lagercrantz berättar om sina erfarenheter från debattsajten Newsmill. Leo är inte positiv till att man får vara anonym när man tycker till, men på Expressen.se finns den möjligheten kvar. Dock förhandsmodererar vi.

Orsaken är att många som godkänt användarvillkoren inte respekterar detta. Och vi kan inte acceptera persongrepp och andra olämpligheter på sajten. Allt för ofta skrev också omdömeslösa personer främlingsfientliga och rasistiska inlägg, och det kunde jag förstås inte acceptera.