Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Medienamnen 2012

Vi har en serie i Expressen där olika skribenter summerar 2012. Nu har jag skrivit min namnlista och min krönika. Kolumnen kan vi ta i morrn, här är personerna som jag uppmärksammat särskilt i år:

GUNILLA & LENA K

Chefredaktörerna Gunilla Herlitz och Lena K Samuelsson leder DN och Svenska Dagbladet i tuffa tider. Ska DN samarbeta med Sydsvenskan? Överlever Svenskan? 2013 kan ge en del svar.

EVA HAMILTON

Sveriges Televisions vd är alltid klok. Nyligen föreslog hon att medieföretagen ska axla ansvarigt utgivarskap också i sociala medier. Rätt tänkt, och jag ska ta tag i detta för Expressen.

JENNY & STEFFO

Drottning & kung av morgon-tv. Om de ledsnar, visst vill man se dem i Fyran, säg, måndag till torsdag kväll klockan 22.35 istället då?

FILIP & FREDRIK

2012 var poddens år. Och roligast var förstås Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som också bjöd på den mediekritik som Sveriges Radios ”Medierna” missade. Lyssna!

ALEX & SIGGE

Poddade gjorde också Alex Schulman och Sigge Eklund. Två genier, de med, och nästa år blir nog podcast-trenden ännu starkare i medie-Sverige, tror jag. Kanske lyckas Sigge få Alex att göra den där Spotify-spellistan med…?

JEANETTE GUSTAFSDOTTER

Nya organisationen Utgivarna bildades och vd:n tog plats i debatten direkt. Bra. Vi har haft flera intresssanta styrelsemöten – cheferna för SR, SVT, TV4, UR, Sveriges Tidskrifter och de största tidningarna – och jag ser fram emot fler. Vi ska stå upp för publicistiken.

CECILIA & SAMIR

Utrikeskorrarna Cecilia Udden och Samir Abu Eid på SR respektive SVT får symbolisera min respekt för alla journalister som riskerar så mycket för att vi andra ska få veta. De är båda fantastiska, men jag är aldrig så orolig som när Expressens egna utsända Terese Cristiansson, Kassem Hamadé eller andra är på farliga platser.

DE SOM LÄMNADE OSS I ÅR

HANNES RÅSTAM

”Fallet Ulf”, Osmo Wallo-skandalen och så tv-programmen och boken om rättsskandalen Thomas Quick. Hannes Råstam hade många avslöjanden kvar, men innan cancern satte stopp hann han med sensationellt många ändå. En reporterhjälte.

PONTUS SCHULTZ

Entreprenör som gick bort, bara 40 år gammal, i en tragisk cykelolycka i Frankrike. Jobbade på Expressen 1995 – men det var som debattör och redaktör för bland annat Veckans Affärer som han utmanade mediebranschen med nya tankar.

THOMAS MALMQUIST

”Malmen” avslöjade ”Spelskandalen”, att Frank Andersson var dopad och att kinesiska pingisstjärnor la sig. Bland annat. Expressens förre sportchef vann i spalterna, men förlorade mot cancern. Björn Borg och många andra tog avsked i kyrkan.

ÅKE AHRSJÖ

Legendarisk tidnings-vd som styrde Expressen ihop med Bo Strömstedt. Hade en gång chansen att köpa New York Post (tänk er den som edition ihop med GT och Kvällsposten!).