Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Grundlagsskydd på Facebook, Youtube och Twitter

Nu har alla remissyttranden om Yttrandefrihetskommitténs (YFK) betänkande kommit in till Justitiedepartementet. Jag har refererat många här och ännu fler på mitt Twitter-konto. Det här kan för den som inte är så engagerad i tryck- och yttrandefrihetsfrågor framstå som både krångliga och tråkiga saker, men jag kan försäkra att de är viktiga för inte minst mediebranschen.

Tyvärr förefaller inte intresset vara så stort på sina håll, det är som om redaktionerna inget lärt av – de senkomna – debatterna om FRA-lagen och kreditupplysningslagen. Vid båda tillfällena reagerade medierna för sent, men också denna gång förefaller många förlita sig på remissförfarandet där flera organisationer som yttrar sig. Men jag tror att det också är bra att belysa de centrala delarna i YFK:s betänkande och reaktionerna på dessa.

Här är en intressant sak från Sveriges Television (SVT):

SVT vill alltså att exempelvis en partnerkanal på Youtube, som bland annat Expressen har, ska omfattas av grundlagsskyddet. Jag skulle i så fall fungera som ansvarig utgivare för Expressens officiella verksamhet på sociala medier och det skulle vara möjligt, om man så vill, att stämma mig för eventuella brottsliga publiceringar på sajter som Twitter eller Facebook.

Jag har funderat lite och tycker att detta förefaller som en god tanke. SVT påpekar att det bara ska handla om de delar av sociala medier som medieföretaget har kontroll över, och det betyder – i klartext – att medarbetares privata sociala medier-konton inte omfattas av ansvaret.

Det sista är viktigt att påpeka, eftersom det också varit en pressetisk debatt om huruvida journalisternas egna sociala medier-inlägg ska kunna anmälas till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Det senare vet jag inga redaktörer som förespråkar, situationen skulle nog bli okontrollerbar om chefer skulle försöka chefa över personalen på Instagram eller Pinterest osv, men det som medieföretagen själva publicerar borde vi ta mer ansvar för.

SVT skriver för övrigt mycket klokt i sitt remissvar. SVT avfärdar YFK-förslaget om allmänt åtal för ärekränkningsbrott och avvisar också tanken på en ny kvittningsregel av rättegångskostnader, som skulle innebära att fler som friats får betala för sitt försvar. Jag är helt enig med Eva Hamilton också om detta.